Екоминистърът: По документи всичко с емисиите е било наред

Екоминистърът: По документи всичко с емисиите е било наред

© Юлия Лазарова"Тече активна проверка за емисиите от европейската прокуратура. Не знам докъде е стигнала. Ние сме предали цялата информация и оказваме съдействие. Не знаех за проверката на европейската прокуратура за манипулации с отделяните емисии от определени централи, но бях наясно, че има подобен проблем, каза днес пред БНТ служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова-Благова.


Както е известно, Европейската прокуратура съобщи на 27 февруари за разследване, свързано със съмнение за измами с емисиите на парникови газове от тецове и топлофикации, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки. Беше уточнено, че частно дружество, отговорно за проверката на емисиите парникови газове на тецовете и топлофикациите в България, е разследвано за предполагаемо подаване на фалшифицирани доклади до българските власти."


Ден след като започна проверката, неправителствената организация "За земята" публикува доклад, според който пропуски на държавната администрация са довели до "спестени" за пет години близо 75 млн. евро от схема за укриване на емисии парникови газове от въглищни топлоцентрали, свързвани с Ковачки.


От 2021 г. държавата проверява парниковите емисии на тецовете, резултат все още няма
От 2021 г. държавата проверява парниковите емисии на тецовете, резултат все още няма
"Проблемът е идентифициран от 2017 г. Забелязва се, че има намаляване на коефициенти, които са представени от съответните оператори, което дава индикация за намаляване на емисиите на парниковите газове. Цялата информация е предоставена на нашата прокуратура", коментира министърът днес. Тя допълни, че през 2022 година, когато е директор на Изпълнителната агенция по околна среда, направени проверка на всички документи за емисиите - лабораторни анализи, проби и т.н.


"Проверката е по документи. Така е изпълнена нормата на закона. Всичко с документите е било наред", допълни Росица Карамфилова-Благова.


Политиците за Ковачки: Всички са чували за проблеми, но чакат европрокуратурата да каже
Политиците за Ковачки: Всички са чували за проблеми, но чакат европрокуратурата да каже

Попитана на кого са собственост централите, които се разследват за манипулации, министърът отказа да отговори с аргумента, че в схемата за емисиите има 135 оператора и тя не е длъжна да знае собствениците им, които ги има в съответните регистри.


Екоминистерството направи карта на незаконните сметища


Росица Карамфилова-Благова посочи, че екоминистерството е направило карта на точките на замърсяване от незаконни сметища. За момента в нея са нанесени над 400 точки.


"Местните власти имат срок до 31 март да ги почистят. Ако не бъде свършено ще има санкции за кмета, като глобите стигат до 30 хил. лв. при рецидив", каза министърът. Тя допълни, че са изпратени писма и до Агенция "Пътна инфраструктура", за да почистят сметища край магистрали и пътища.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK