Започнаха събитията по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи

Димитър Пешев /в средата/ с колегата си депутат Данаил Паскалев / с очилата/, 1943 г.

© Личен архив К.Кираджиева

Димитър Пешев /в средата/ с колегата си депутат Данаил Паскалев / с очилата/, 1943 г.Започнаха официалните събития от националната програма за отбелязване на 80-годишнината от недепортирането на български евреи към нацистките концентрационни лагери, известно в историята като спасяване на българските евреи през Втората световна война. За това информира Външно министерство в съобщение със заглавие "България и нейният 80-годишен урок по толерантност".


Националната програма е организирана от инициативен комитет със съпредседатели министрите на външните работи и на културата, провежда се под патронажа на президента Румен Радев и според официалното й име се осъществява по повод "80 години от спасяването на българските евреи и в памет на жертвите на Холокоста".


Първите събития


На 9 март, служебният премиер Гълъб Донев и зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев бяха в Кюстендил, за да бъдат почетени с поредица мероприятия по инициатива на общината
80 години от Кюстендилската акция, която решава съдбата на хиляди евреи.


На 9 март 1943 г. авторитетни общественици от Кюстендил - Владимир Куртев, Асен Суичмезов, Иван Момчилов, Петър Михалев заминават за София, обезпокоени от принудителното събиране /"вдигане"/ на евреи от града и Дупница и слуховете, че ще бъдат депортирани за Полша. Намират съгражданина си депутат Димитър Пешев, който е и зам.-председател на парламента с "високи контакти" в изпълнителната власт и с него успяват да се срещнат с вътрешния министър Петър Габровски, който отговаря на практика за "вдигането".


Габровски, който минава за министър с пронацистки уклон, се обажда по телефона "на най-високо място" - историците още не са установили на кого, предполага се на царя - директно или чрез премиера Филов. Паралелно с това Пешев организира подписката на 43-мата депутати от мнозинството и опозицията против депортирането на евреите. Късно вечерта същия ден - 9 март, прибраните евреи по училищни салони и заводски халета са пуснати да се приберат. Някои в провинцията са освободени на следващия ден - 10 март, поради късното пристигане на нареждането от София.


"Днес свеждаме глава, за да почетем паметта на достойни български граждани и да си припомним урока, на който те ни научиха и който трябва да предадем на следващите поколения - за човеколюбието и достойнството. В същото време ние скърбим и за хилядите жертви на Холокоста, които в годините на нацисткото управление, загубиха своя живот - милионите евреи, които останаха в концентрационните лагери", каза Гълъб Донев в Кюстендил, цитиран от правителствената пресслужба.


Вечерта на 9 март в Музея на София беше открита изложбата "Еврейската улица - реконструкция", създадена със съдействието на Държавния културен институт при министъра на външните работи и Държавна агенция "Архиви" , разкриваща картини от бита на еврейската общност в столицата.

Външният министър Николай Милков участва на 9 март и в Международната конференция "Ролята на юристите за спасяването на българските евреи", организирана от СУ "Св. Климент Охридски". МВнР е сред съорганизаторите на форума наред с посолството на Израел, Асоциацията на прокурорите в България, Камарата на следователите и Федерацията на ционистите в България.


Събития на 10 март


На 10 март (от 12.15 часа) президентът Радев ще участва в церемонията по поднасяне на венци пред паметните плочи с имената на спасителите.


На церемонята, според съобщението на пресслужбата, ще присъстват представители на изпълнителната власт, на академичните среди, на еврейската общност, дипломати.


За първи път официалното отбелязване на годишнина от спасяването на българските евреи се провежда пред трите мемориални плочи до северната стена на църквата "Света София". Досега само президентът Петър Стоянов /1997 - 2002/ е отбелязвал събитието на това място в лично качество. Независимо от това всяка година на 10 март пред мемориалните плочи поднасяха цветя по своя инициатива граждани, също и представители на Клуба на приятелите българи и евреи и на Българо-еврейския научен институт. На мраморите са изписани имената на митрополитите от Светия синод, общественици и интелектуалци, които са призовавали и защитавали евреите. На едната от трите плочи са имената и на цар Борис Трети и царица Йоанна. Неотдавна историци и общественици призоваха президента Радев, премиера Гълъб Донев и кмета на столицата Йорданка Фандъкова да почетат юбилейната годишнина именно пред мемориалните плочи.


Също в петък, преди церемонията пред паметните плочи, от 11.30 часа в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" Румен Радев ще открие документалната изложба "80 години от спасяването на българските евреи". Почетен гост на събитието ще бъде известният историк и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар. Той е роден в България. В изложбата са включени експонати от фонда на Националната библиотека, както и наградите, с които посмъртно е удостоен цар Борис III от международните еврейски организации, сред които Световният еврейски конгрес и Лигата против поругаването.


В националната програма са включени и около 50 мероприятия в чужбина. В помощ на финансирането на събитията, планирани зад граница, от бюджета на МВнР са заложени повече от 200 000 лв. Идеята е дипломатическите и консулските представителства на България да запознаят чуждестранната аудитория със събитията, довели до спасяването на над 48 000 живота на наши сънародници от еврейски произход в най-мрачните времена на Европа, съобщават от външно министерство. Ще бъдат показани документални изложби и филми, ще се състоят конференции и лекции.


Успоредно с това министърът на външните работи Николай Милков и негови заместници и представители на министерството ще участват в събития в различни градове на България, посветени на юбилея.


Парламентът организира Ден на отворени врати


по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи, за което принос имат и народни представители от 25-ото народно събрание. Събитието е със съдействието на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" и Държавна агенция "Архиви".

От 10.00 до 16.00 часа граждани ще могат да влязат в парламента и да разгледат две документални изложби на Държавна агенция "Архиви", свързани със съдбата на българските евреи - "Осъдени и спасени. Еврейските общини в България и спасяването на българските евреи" и "Труден избор с голямо значение: спасяването на българските евреи 1943 година", пише в официалната информация.

В 10.30 часа в пленарната зала на Народното събрание председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев ще разкаже за събитията, направили възможно спасяването на българските евреи.


Специални гости на парламента ще бъдат лауреатите на Международния литературен ученически конкурс под наслов: "Който спасява един човешки живот, спасява цяла вселена". Те ще представят откъси от есетата си, с които са участвали в конкурса, иницииран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Ще бъде отбелязан приносът на подпредседателя на 25-ото народно събрание Димитър Пешев и още 42-ма народни представители, подписали писмо против изселването на евреите извън границите на България.


Посетителите ще могат да видят и документалния филм "Животопис на Димитър Пешев" от поредицата на "БНТ Представя". Режисьор на филма е Галина Димитрова, сценарист - Иво Иванов, а оператор - Георгиев Челебиев.


"Шалом" ще поднесе венци пред паметника на спасението


Програма за отбелязване на 80-годишнината оповести и Организацията на евреите в България "Шалом".


В 10.45 ч. на 10 март ще се проведе Поход на толерантността и мъдростта (от църквата "Света София" до паметника на Спасението, намиращ се до Народното събрание), събитие съвместно със Столичната община, в което ще участва и външния министър Николай Милков. Пред този паметник в 11 ч. ще се състои церемонията по повод спасяването на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста.


Наред с това от организация "Шалом" почетоха в Пловдив паметта на екзарх Стефан и патриарх Кирил - най-категоричните защитници на българските евреи пред властите на Царство България, а в петък ще поднесат венци пред паметника на Димитър Пешев в София.


Също на 10 март от 16 ч.ще бъде представена юбилейна марка "Незабравените лица на спасението" в Музея на София. Събитието се организира съвместно с "Български пощи".


През целия ден на 10 март по случай годишнината в храмовете на Българската православна църква, Католическата църква, Арменската църква, Обединени евангелски църкви и Мюсюлманското вероизповедание, както и във всички синагоги ще бъдат отслужени молитви за мир и благоденствие на България, съобщават още от "Шалом".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK