Главният архитект на Варна разрешил безвъзмездно ползване на два държавни имота

Виктор Бузев

© Дневник

Виктор БузевГлавният архитект на Варна Виктор Бузев е издал разрешение за поставяне на преместваеми обекти на държавни терени във варненската Морска градина в нарушение на законоустановената процедура. Това става ясно от определение на Варненския административен съд, издадено в последния ден на февруари. В протокола от заседанието е отразен и куриозния факт, че Бузев е избрал като основание за разрешението си неприложим член от Закона за устройство на черноморското крайбрежие, като не се е съобразил дори с неговите разпоредби.


Актът, подписан от варненския главен архитект е за два имота - частна държавна собственост, върху които безвъзмездно са поставени летен бар и шатри на разположения в Морската градина ресторант "Хоризонт". Според районната прокуратура актът, подписан от Бузев, е издаден


не само по грешна, но и противозаконна процедура
Ползваният параграф от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие се отнася за поставянето на преместваеми обекти и съоръжения на територията на морските плажове и националните курорти. В този случай разрешението за поставяне на преместваеми обекти се подписва от главния архитект на общината въз основа на схема, одобрена от министъра на туризма. Но Бузев е нарушил дори грешно избраната процедура, като не е съгласувал разрешението си с министъра на туризма, а неизвестно защо с бившия варненски областен управител Стоян Пасев. Той пък е поставил подпис и печат без дата.


Тайни връзки - нови 2500 кв.м. от Морската градина на Варна може да бъдат застроени
Тайни връзки - нови 2500 кв.м. от Морската градина на Варна може да бъдат застроени


В хода на съдебното заседание е било обявено и становище на Районна прокуратура Варна, към което е приложена и извадка от официалния сайт на Държавен вестник за обявяване на списъка с курортите в България. Според тази извадка двата държавни имота, върху които Бузев е разрешил безвъзмездно поставяне на преместваеми обекти, нямат статут на морски плаж и не са част от територията на национален курорт. По тази причина за тях не може да бъде прилаган закона за черноморското крайбрежие.


В опит за излизане от ситуацията


Бузев е предложил да преформулира текста на разрешението, което е издал, като отново се позове на грешно избрания закон за черноморското крайбрежие, но с друг негов член. Справка с предложения нов текст от закона обаче показва, че той се отнася за поставяне на палатки, кемпери, каравани и беседки в стометровата зона А край морските плажове.


Според мнението на представителя на регионалното министерство и варненската областна администрация независимо дали правилно приложимата процедура е по реда на закона за черноморското крайбрежие или на този за устройство на територията, тя не е спазена и в двата случая и дори е в грубо нарушение на закона. Освен това


двата държавни имота не са предоставени за ползване на община Варна


както твърди Виктор Бузев, а само за безвъзмездно управление, като в договора е изрично посочено за какви цели.


За да бъде спасена от премахване, незаконна постройка на Марешки "прелетя" в чужд парцел
За да бъде спасена от премахване, незаконна постройка на Марешки "прелетя" в чужд парцел

В протокола от заседанието е отразено и мнението, че съгласно текстовете на Закона за устройство на територията в чужди поземлени имоти, каквито са въпросните два държавни терена, разрешение за поставяне на обекти се издава въз основа на изрично писмено съгласие от техния собственик. В конкретния случай това е държавата. Местната администрация обаче не е представила пред съда нито договор за наем с дружеството "Овърсийз хоризонт", собственик на едноименния ресторант, нито изрично писмено съгласие от държавата, като собственик на имота за неговото безвъзмездно предоставяне за ползване от частна компания.


Следващото съдебно заседание по делото е насрочено за 25 април. Дотогава вещо лице ще трябва да уточни дали двата държавни имоти, предоставени от Виктор Бузев за безвъзмездно ползване се намират в стометровата зона А край морския бряг или извън нея. Бузев от своя страна ще трябва да представи вариант на ново разрешение за поставяне на преместваеми обекти в терените, което съдът ще разгледа отново.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK