Съдът отказа да задължи екоинспекцията да одобри завода за горене на боклук на Гайтански

Директорът на РИОСВ-Велико Търново е осъден в едномесечен срок да приключи със събирането на доказателства по казуса и да се произнесе, както прецени.

© Дневник

Директорът на РИОСВ-Велико Търново е осъден в едномесечен срок да приключи със събирането на доказателства по казуса и да се произнесе, както прецени.Регионалната инспекция по околната среда (РИОСВ) - Велико Търново е в правото си да прецени дали да разреши, или не, строежа на инсинератор за отпадъци в село Върбовка от дружеството на Румен Гайтански - "Петрургия". С този аргумент състав на Софийския административен съд отказа на компанията да задължи екоинспекцията незабавно да одобри проекта й за изграждане на завод за каменна вата и инсталация за изгаряне на гориво, произведено от различни видове отпадъци - RDF (вижте решението в прикачения файл). За решението първа съобщи BIRD.bg в профила си във фейсбук. То може да се обжалва пред Върховния административен съд.


Дружество на Румен Гайтански иска незабавно одобрение на завода си във Върбовка
Дружество на Румен Гайтански иска незабавно одобрение на завода си във Върбовка


Съдът е уважил иска на "Петрургия" в частта да даде срок на РИОСВ да не бави процедурата повече, а да се произнесе. Инспекцията обаче има пълното право да прецени какво да реши. Директорът й има месец срок, за да приключи със събирането на доказателства, необходими за произнасянето му. Това означава, че в този период трябва да се проведе и повторен екологичен експертен съвет, който отново да разгледа Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на бъдещия завод. На предишния съвет през януари 2022 г. бяха посочени доводи, че осъществяването на проекта носи риск за здравето на хората в региона.


Става дума за проект на най-големия инсинератор в Европа, който трябва да изгаря по 1344 тона отпадъци на денонощие, или над 400 хил. тона на година. Инсталация с такива размери ще предизвика мащабно замърсяване на въздуха, почвата, водите и растенията в радиус от близо 50 км, предупредиха от "Ти решаваш" и събраха над 20 000 подписа от местното население против бъдещия завод.


Възраженията на контролните институции
Съдебното решение хвърля допълнителна светлина върху хода на административната преписка през последната година. Например, става ясно, че в становище на директора на РЗИ от 15 юли м.г. е посочено, че докладът на "Петрургия" следва да бъде допълнен и преработен по отношение на направената в него оценка на здравния риск. След получен отговор от компанията през август директорът на РЗИ е посочил, че представената информация в ДОВОС и от управителя на "Петрургия" е непълна и неточна, като оценката на здравния риск не е разгледана във всички аспекти и не доказва по категоричен начин липсата на здравен риск за населението от реализирането на инвестиционното предложение, нито предлага ефективни мерки за намаляване на отрицателното въздействие.


Постъпили са и множество отрицателни становища от различни други институции - "ВиК Йовковци" ООД, Агенция "Пътна инфраструктура", Министерството на околната среда и водите и др., както и възражения на множество граждани и организации - НФГО "Клуб права за всички", жители на различни населени места, сдружение "Ти решаваш" и др., посочва съдът.


На 23. 01. 2023 г. директорът на регионалната Басейнова дирекция също е посочил, че предоставената информация е непълна по отношение на компонент "Води". Според експерти водата, която ще е необходима за производството, ще усложни ситуацията в региона, в който има населени места на воден режим.


От съдебното решение се разбира и че "Петрургия" ООД не се е възползвало от възможността да допълни ДОВОС, за което му е бил даден едномесечен срок, изтекъл в първия работен ден след 25. 12. 2022 г.


Какво казва съдът"Административното безвремие, в което е поставена преписката по инвестиционното предложение, нарушава правата на оспорващото дружество, но същевременно по никакъв начин не способства за защита на заинтересованите граждани и организации. Напротив, по недопустим начин административният орган пренебрегва възникналите техни притеснения, като оправдава продължителността на административното производство с разпоредбата на чл. 35 от АПК, но в действителност се десезира от вземане на решение по О. съгласно законоустановените срокове", пише в решението. Затова съдът одъжда РИОСВ да приключи със събирането на доказателства по казуса и да се произнесе, независимо как.


Възраженията на местното население


През януари трима областни управители - на Велико Търново, Плевен и Ловеч, се обявиха срещу изграждането на завод за каменна вата с изгаряне на над 400 хиляди тона отпадъци годишно във Върбовка. Това се случи на среща, инициирана от гражданското сдружение "Ти решаваш".


Свърши търпението на гражданите за завода за отпадъци на Гайтански
Свърши търпението на гражданите за завода за отпадъци на Гайтански


На нея стана ясно, че има риск от нежелани емисии при залпово изпускане, което няма как да се хване при мониторинг, планът при отпадните води е сбъркан, защото има различни видове замърсители, които ще се смесват и ще влязат в стандартно пречиствателно съоръжение, а контролът ще е само на няколко показателя, заустването в река Ломя също носи неясноти - не се знае нито какви отпадни води, нито колко ще се вливат в нея.


Експерти посочиха притесненията си, че в ДОВОС са заложени количества отпадъци, които не са реални, а отчитат само идеалния случай на идеално чисти отпадъци при идеална температура, а в действителност никой няма да знае какво съдържа сместа от боклуци. Не е посочено и как ще се управляват 200 т отпадъци на ден, нито къде ще се извозват пепелите и шлаките. Според участник в срещата депото за опасни отпадъци в Севлиево ще стигне само за месец и половина на този завод.


От компанията досега не са взели публично отношение по тези аргументи. "Дневник" не успя да открие телефон за контакт, за да зададе въпроси на ръководството й.


Добрата европейска практика е да се рециклират отпадъците, а не да се горят
Добрата европейска практика е да се рециклират отпадъците, а не да се горят

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK