Държавата трябва да плати 500 млн. лв. заради некачествено направени магистрали

Венцислав Ангелов е на поста от три месеца.

© АПИ

Венцислав Ангелов е на поста от три месеца.Заради некачественото строителство на Северната скоростна тангента, магистралите "Хемус", "Тракия" и "Марица" държавата трябва да плати около 500 млн. за ремонти, съобщи днес председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Венцислав Ангелов. Той допълни, че това са предварителните оценки и то само за участъците, на които бяха направени проверки в последните месеци. Става въпрос за около 100 км.


"Тракия", "Хемус" и "Марица": построени са 668 км, от тях 100 км са за основен ремонт (коригирана)
"Тракия", "Хемус" и "Марица": построени са 668 км, от тях 100 км са за основен ремонт (коригирана)


Ангелов, който е на поста от три месеца, уточни, че се агенцията търси георадар, за да направи подробно проучване на цялата настилка. Той ще покаже нивото на асфалтовите пластове на цялата отсечка, като може да се открият и конструктивни проблеми.


Проучванията до момента се правеха чрез вземане на "ядка" от конкретния участък. Този метод обаче не може да покаже в каква част от участъка е пестен материал или не са вложени нужните материали. Пробата от Северната скоростна тангента показа, че асфалтът е с 30% по-тънък от заложеното по проект.
Липсва една трета от асфалта на Северната тангента, ще е нужен основен ремонт
Липсва една трета от асфалта на Северната тангента, ще е нужен основен ремонт

Венцислав Ангелов уточни, че проверките са възложени още пред ноември миналата година от Министерството на вътрешните работи, заради много сигнали за деформации по платното и големия брой катастрофи.


В отговор на въпрос шефът на АПИ посочи, че агенцията извършва плащания по т.нар. "ин хаус" договори, но само за свършена работа. Спряна е практиката за отпускане на големи авансови плащания.


Повече вижте във видеото


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK