Разследващият журналист от Харманли е бил задържан по "оперативен сигнал" за притежавани антики

Иван Атанасов

© Личен архив

Иван АтанасовЗадържането на журналиста Иван Атанасов, издател на сайта "Сакар нюз" в Харманли е станало по "оперативен сигнал за голямо количество антични предмети, придобити чрез незаконни археологически разкопки или закупени от иманяри" . Товасъобщиха от МВР по случая с вчерашния арест на Атанасов в информация, разпространена тази сутрин. Той бе освободен днес след 24-часово задържане под стража от полицията в Хасково. (Целия текст, предоставен от МВР - в края на статията).


Задържането на Иван Атанасов е станало след обиск в дома в дома му, извършен в условията на т.нар. "неотложност" без служители те на ГДБОП и Районното управление на МВР в Харманли да представят заповед за това. По-късно обиск, отново


без съдебно решение
е бил извършен и в офиса на издаваните от Атанасов сайт и вестник с името "Сакар нюз". Той е част и от мрежата на сайта за разследваща регионална журналистика "За истината".


Според адвоката на задържания журналист - Димитър Аврамов, липсват основания за 24-часовото задържане под стража, тъй като Иван Атанасов е със съвършено чисто съдебно минало.


Още снощи "Дневник" направи опит да се свърже Районното управление на полицията в Харманли. Оттам отказаха каквато и да било информация по случая и посъветваха да се свържем с Регионалната дирекция в Хасково. Там също се оказа, че информация няма и "върнаха топката" отново в Харманли, откъдето потвърдиха отказа си да говорят по случая.


Задържането на Иван Атанасов липсваше и в информационния бюлетин


публикуван тази сутрин в секцията "Пресцентър" на полицията в Хасково. В него беше отразен единствено опит за кражбата на "9 буркана с мед, 2 кг. фасул и над килограм ядки" от маса на пазара в града. За "Дневник" пресаташето на полицията Нина Николова обясни съдържанието на бюлетина с това, че нямало как да публикува информацията за задържания журналист без тя да бъде съгласувана с Апелативната прокуратура в Пловдив.


Позвъняването там също се оказа напразно. Говорителят на прокуратурата Боряна Димитрова обясни, че ще информира медиите, които са я потърсили за подробности по случая, след като получи нужната информация от полицията в Хасково. В пресцентъра на МВР също не знаеха нищо за случилото се. По-късно от там утчниха, че информация за операции на ГД "БОП" не се публикуват в бюлетините на областните дирекции на полицията.


Още в късния следобед вчера обаче информация за акция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" се появи в сайта на БНТ и "24 часа", като и в двете публикации източник не е цитиран. В напълно идентичните текстове, илюстрирани с еднакви снимки става дума за задържани при акцията двама неназовани души, единият от които очевидно е бил Иван Атанасов. Както заглавията, така съдържанието на текстовете обаче говорят за "хиляди предмети носещи белези на културно-исторически ценности" иззети при операция.


На една от снимките, публикувани в сайта на БНТ и "24 часа" е показан


метален пръстен с изображение на конник


и женска фигура, като част от иззетите предмети. След освобождаването си днес Иван Атанасов съобщи, че става дума за уголемено 1.5 пъти копие на античен пръстен, придружено с паспорт, указващ изрично, че става дума за реплика без стойност.


През последните няколко месеца Иван Атанасов публикува в разследващата платформа "За истината" серия критични материали, свързани работата на кметовете и местните администрации в Харманли, Тополовград и Симеоновград. След разкрит от Атанасов конфликт на интереси в края на миналата година беше уволнена съдията по вписванията Таня Станкова, дъщеря на депутата от ГЕРБ Георги Станков. Други текстове на Атанасов, отразяват смущаващи факти около търгове за възлагане на обществени поръчки и фактическо изпиране на стотици хиляди евро при залавянето им на гранично-пропускателните пунктове с Турция. През последните седмици Иван Атанасов е работил активно и върху сигнали за подготвяна търговия с гласове преди изборите на 2 април.


Информацията от МВР


В МВР е получен сигнал от оперативен източник за голямо количество антични предмети, придобити чрез незаконни археологически разкопки или закупени от иманяри от три лица, които се подготвят да ги укрият и в последствие да ги продадат.


В рамките на работата по сигнала, на 14 март 2023 г. двама служители на ГДБОП, съвместно с четирима служители на ОДМВР - Хасково, са посетили домашните адреси на тримата, с цел проверка на получената информация.


На адрес в Харманли е установен единият от мъжете, визирани в сигнала. На въпрос дали притежава предмети, забранени от закона или неидентифицирани археологически обекти, той е отговорил утвърдително.


При последващи процесуални действия са намерени и иззети предмети с белези на културно-исторически ценности - 102 монети, 4 обеци, 2 пръстена, връх на стрела, 2 металотърсача и 222 артикула със запазена марка.


Служителите, заедно с проверявания, са посетили офиса му, където са намерени и иззети още 64 монети, 38 върхове на стрели, копия и фигурки, фибула, 2 пръстена, 3 кръста и игла.


През цялото време на извършване на действията по разследване проверяваният не е заявявал, че притежава надлежно разрешение за регистрация и притежание на частна колекция от антични предмети, не е представил никакъв документ за законното притежаване на гореописаните предмети.


При проверка в регистър на частни колекционери, регистрирани до 2016 година в регионалните музеи в България, той не е установен като колекционер. Извършена справка в Регионалния исторически музей в Хасково е установила, че същият не е регистриран като частен колекционер.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK