"Земи пуканки": Прокуратурата пусна записи, с които замеси Къро, Bird.bg и политици в заговор срещу Гешев

Главният прокурор обяви, че това е организирана атака на мафията срещу държавата

Главният прокурор обяви, че това е организирана атака на мафията срещу държаватаПланирани убийства на главния прокурор Иван Гешев, на медиен издател и висш полицай с участието на организирана престъпна група, на "човека с прякор Къро" и "Цецо от Белград". Омесване на този сюжет с имената на политици от "Продължаваме промяната", разследващи журналисти от Bird.bg, Бобоков (не се разбра кой от двамата братя Атанас и Пламен). Подслушване, флашки, пачки с пари, намерени на адреси и записи в разследване за продажба на наркотици и изнудване.


Този сюжет беше представен в четвъртък (16 март) по обед с мултимедийна пресконференция от ръководството на прокуратурата с участието на главния прокурор Иван Гешев. С показаното той обяви, че вече не само той казва, че криминални авторитети са срещу институциите и държавата, а ги има в "доказателства по дело" (както бяха представени).

Презентацията включваше снимки и записи, за които не се разбра дали са законни или не, тъй като говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че не знае дали са събрани със специални разузнавателни средства (СРС).

Според присъствалите: Гешев, шефът на следствието Борислав Сарафов, Милева, ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова и началникът на националната полиция Атанас Илков, тези записи и снимки обаче доказват, че хора от криминалния контингент и журналист се наговарят за отстраняването на Гешев.


В пуснатите на пресконференцията записи (и разпространени като видео след нея - вижте го в края на текста) се чуват и имена на полицейски служители, за които не се разбра дали има разследвания, но се говори и за спиране на купуване на гласове на предстоящите избори през април. В кратките разговори (някои от които звучат като част от по-дълги) част от контекста не се разбира или може да бъде свързан с различни събития, но други се коментират конкретно, включително последните санкции по "Магнитски".


Прокуратурата произведе гигантски тюрлюгювеч
Прокуратурата произведе гигантски тюрлюгювеч
Гешев коментира, че това била "завладяната държава", а изнесеното показвало организирана атака на мафията срещу държавата. Той вкара в сюжета и геополитически елемент, като свърза санкционираната от САЩ руска банка ВТБ с атаката срещу него.


В първа реакция от Bird.bg определиха пресконференцията като "драматичен каскетурен театър" и я свързаха с това, че прокуратурата поставя чадър над полицейски шеф, чието име се споменава в записите (говори се за Михаил Наумов), и чадър над Христофорос Аманатидис-Таки - тема, по която те са имали публикация в средата на февруари.


Версията на държавното обвинение


Записите са били открити на 7 март при обиски в дома на арестуван (с инициали Д. Г.) за притежание и разпространение на наркотици. (Няколко часа след пресконференцията беше съобщено, че Софийският апелативен съд е отказал да го пусне на свобода заради опасност да извърши друго престъпление.) Те са от телефонни разговори и според разследващите били в намерени флашки.


Прокуратурата твърди, че на голяма част от записите Д. Г. разговаря с Красимир Каменов-Къро, който е сочен за влиятелна криминална фигура и приближен на Таки. В дома на Т.И. бил открит списък с имена на магистрати - следователи, прокурори и съдии, който бил озаглавен "Вредители за уволнение". Магистратите са били служители на закритите специализирани съд и прокуратура, като в списъка били уточнени сегашните им длъжности.

Двамата обвиняеми по делото (разследването започнало след секретен доклад на службите на 14 септември миналата година) - Д. Г. и Т. И., са обвинени за изнудване и държане на наркотици, казаха прокурорите. От думите на Гешев се разбра, че Т. И. е избягал и се издирва от Интерпол, а Д. Г. е задържан. Прокуратурата в други случаи съобщава за такива арести, но за този няма лесно откриваема публична информация. Според прокурорите уликите са достатъчни да се отделят в отделно дело и да се разследва съществуването на организирана престъпна група. От обясненията им се разбра, че те възнамеряват да доказват наличието ѝ в бъдеще.

"По време на извършените действия по разследването с участието на един от обвиняемите са отправени заплахи за живота и здравето на магистрат, който си е направил отвод. Назначена е защита по съответния ред от Главна дирекция "Охрана" към Министерството на правосъдието", беше съобщено в един от първите слайдове на презентацията.


Записи на флашка и от ресторант


Освен телефонни бяха представени и записи от среща. В нея участва журналистът от разследващия сайт Bird.bg Димитър Стоянов, като от прокуратурата не посочиха името му и само казаха, че е лице, за което има данни, че е журналист. Обяснението на държавното обвинение е, че на срещата Стоянов разговаря с Къро (по телефона) и друг негов приближен в ресторант в София. На записа се чува обсъждане на отстраняването на полицейски началник, като "Цецо от Белград" (вероятно става въпрос за бившия банкер Цветан Василев, тъй като Гешев вметна, че всички се сещаме кой е) бил осигурил 400 хил. лв. за целта.


Споменават се и "Продължаваме промяната" и "Кокорчо" (прякор на съпредседателя на партията Асен Василев). "Тони Парфюма на Кокорчо също търси компромати и ще помага. После нашите хора ще си го поемат от Щатите, за да го приключим", пише на лист с напечатан текст, подписан от "Митко С.". Този лист бил намерен според прокуратурата в плик заедно с две флашки в дома на Д.Г. От представеното от прокуратурата може да се направи заключение, че "Митко С." е Димитър Стоянов.


"Важно е да намерим хора да пищят срещу Каскета, ние ще им кажем за какво", пише още "Митко С." по адрес на Гешев и подчертава, че "има и по-радикални варианти, но засега така действаме", отново по адрес на Гешев. Както твърди прокуратурата, че е написано от "Митко С.", те имали "неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев" за отстраняването му от поста.


Чува се и репликата, че "Гешев е пътник", като се загатва, че се прави организация да бъде атакуван с компромати, а крайната цел е да бъде отстранен от поста. Разговарящите обсъждат включително неотдавнашното посещение на главния прокурор в САЩ. От реплики се подразбира, че разговорите са от началото на годината, но някои са и след обявените нови санкции по глобалния акт "Магнитски", защото се коментират от участниците.

"Хубавото е, че са казали на Бойко, че в другия "Магнитски", ако не сменят Гешев, ще бъде той. Щото Влади Горанов ги е вземал тез пари от Черепа, ама къде ги е носил? Нали се сещаш", казва в един от записите Дилиян Георгиев, като допълва: "Влади Горанов със сигурност ще го изпържи, като го гледам, той един шамар душичка носи. Един задържат ли, те са такива отрепки. И ще почнат да се пържат един друг, от страх ще се редят, щото никога не са били уличници или бандити", отговаря друг глас.

Основният глас от повечето телефонни записи не беше идентифициран от прокурорите, но всеки запис имаше заглавие, с което според тях било записано на флашката и сред тях "Къро ПП ДБ", "Къро сигнал срещу Гешев Евродепутат".


В един от записите гласът казва към сочения за събеседник Къро "земи си пуканки и този път няма да ги изпуснем...". "Пуканки има, само треа да видиме кога ще е предаването и сядаме да го гледаме", отговаря соченият за Къро. Малко след това гласът нарича "ПП-то и ДБ-то" "идиоти". "Те (ПП и ДБ) ще го разкъсат. Малко са непохватни те, де". В друг запис двете партии са наречени и "малоумни".


"Земи пуканки": Прокуратурата пусна записи, с които замеси Къро, Bird.bg и политици в заговор срещу Гешев


Какво обяви Гешев


Гешев обяви чутото за организирана атака на мафията срещу държавата. Той вкара в сюжета и геополитически елемент, като свърза санкционираната от САЩ руска банка ВТБ с атаката срещу себе си.


И за пореден път обвини политическите сили, които са закрили спецпрокуратурата. Отново повтори тезата си, която развива от близо година, че организираната престъпност се е почувствала безнаказана след закриването на специализираното правосъдие, което стана по инициатива на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" по време на 47-ото Народно събрание.


След това атакува и служебния министър на правосъдието Крум Зарков, който се опитва да прокара закон за контрол на главния прокурор. "Дали някои закони са писани в Министерството на правосъдието или на друго място и дали не са предавани на задната седалка на някой джип пред Народното събрание", намеквайки за среща на бизнесмена Пламен Бобоков и съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, станала основна тема в медии, близки до ГЕРБ, ДПС и прокуратурата.

Попитан, като се споменават инициали на политически партии прокуратурата не се ли намесва пряко в предсрочните избори, той отговори, че не знаел какво означават инициалите.

"Мафията, симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и издирвани от Интерпол лица, да ги наречем известни на обществото лица и организации, заедно се борят срещу държавата в противоречие с интереса на хората", коментира Гешев.


Борислав Сарафов съобщи, че по разследването имало данни за заплахи срещу издател на медии, но отказа да назове кой. Напомни, че в миналото имало данни, че Къро се е заканвал с убийство на доскорошния депутат от ДПС Делян Пеевски, който в момента е кандидат-депутат.


Bird.bg: Драматичен каскетурен театър


От сайта Bird.bg коментираха след пресконференцията на прокуратурата с пост във "Фейсбук": "Днешният драматичен каскетурен театър е съпоставим с пръскачките пред парламента."

"Все пак стана ясно, че обезвреждането на хората на Таки и по-конкретно на шефа на отдел "Убийства" в ГДНП Михаил Наумов не е на дневен ред, по-скоро обратното", пишат от медиата.

Според тях "ключът към несвързаните брътвежи на Гешев и Ко." е тяхна статия, в която се твърди, че според една справка с агентурни донесения на МВР криптокралицата Ружа Игнатова е убита през ноември 2018 г. по поръчка на Христофорос Аманатидис-Таки, а в друга справка се обсъждат връзките на Таки с шефа на отдел "Убийства" в националната полиция Михаил Наумов, който опънал чадър над него и групата му. Твърди се още, че двете справки са били иззети от касата в дома на убития на 25 март 2022 г. бивш шеф на "Криминална полиция" във Второ районно полицейско управление в София Любомир Иванов.


Кои са сред главните герои


"Земи пуканки": Прокуратурата пусна записи, с които замеси Къро, Bird.bg и политици в заговор срещу Гешев


От оповестените от прокуратурата снимки (на бележки, включително на английски език) и записи изплуваха имената на румънците Дорин Йордаке и Овидиу Сименеску, както и на българина Дилиян Георгиев. Йордаке и Георгиев бяха арестувани и съдени за изнудване на Делян Пеевски и Ахмед Доган за 12 млн. евро преди 5 години. Сименеску не беше издирен.


Според прокуратурата мотивът им бил да ги заличат от доклад на френските специални служби, в който двамата се споменавали във връзка с контрабанда на цигари през "Булгартабак, с парите от която се финансирали терористични организации. Според разследващите 10 млн. евро трябвало да отидат за френския прокурор, който наблюдавал разследването, а останалите 2 млн. евро - за посредниците румънци.


Куриозното по делото беше, че Пеевски и Доган дадоха показания, че не знаят за изнудването, но прокуратурата успя да накара обвиняемите да се признаят за виновни и да сключат споразумение. По неофициална информация на "Свободна Европа" в един и същ ден двамата обвиняеми са се отказали от адвокатите си, а веднага след това е подготвено споразумението, одобрено от специализирания съд.


Презентацията на прокуратурата със записите :Пълен запис на пресконференцията на прокуратурата :Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK