Прокуратурата прекрати разследване срещу бившия здравен министър Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров

© Юлия Лазарова

Стойчо КацаровПрокуратурата е прекратила образуваното досъдебно производство за евентуални нарушения около купуването на бързи антигенни тестове за COVID-19 за ученици, когато здравен министър беше Стойчо Кацаров. Той оглавяваше здравното министерство през 2021 г. в двете служебни правителства с премиер Стефан Янев.


В мотивите на Софийската градска прокуратура за прекратяване на производството, което започна през януари 2022 г., около месец след слизането на Кацаров от властовия пост, пише, че процедурите за купуване на бързи тестове за ученици са проведени законосъобразно, без установени нарушения от Министерството на здравеопазването.


Прокуратурата ще разследва престъпление по служба за ученическите тестове за COVID-19
Прокуратурата ще разследва престъпление по служба за ученическите тестове за COVID-19Уточнява се също така, че промяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден забава, извършена по нареждане на Кацаров, е направена законосъобразно.


"Министърът на здравеопазването е в правото си да договори условия, които в най-голяма степен защитава интересите на възложителя (здравното министерство). Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в срок доставки е имало дисциплиниращ ефект спрямо изпълнителите, а също така е реализиран положителен финансов резултат за бюджета на Министерството на здравеопазването, респективно за централния бюджет, чрез реализиране на приходи от платени неустойки, с които са намалени общите разходи за закупуване на бързи антигенни тестове за откриване на SARS-CoV-2 за изследване на ученици", посочват от прокуратурата.


Според Кацаров оклеветяването му не е по погрешка, а е "добре пресметната акция за дискредитирането ми, инициирана от засегнати от действията ми политици, за това, че като министър разкрих мащабна корупция в здравното министерство и в няколко големи държавни болници, както и показах наяве цялата несъстоятелност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последици на която беше извънредната смъртност от COVID-19".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK