Министърът на отбраната: Не подготвяме допълнително споразумение за помощ на Украйна

Министърът на отбраната на България Димитър Стоянов в компанията на външния министър на ЕС Жозеп Борел и военният министър на Швеция Пол Джонсън.

© Reuters

Министърът на отбраната на България Димитър Стоянов в компанията на външния министър на ЕС Жозеп Борел и военният министър на Швеция Пол Джонсън.България и българското правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на военна и военно-техническа помощ на Украйна", каза министърът на отбраната Димитър Стоянов пред български журналисти в Брюксел след края на съвместното заседание на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС в рамките на Съвет "Външни работи"/Отбрана, предаде пресцентърът на Министерството на отбраната.


"На заседанието днес беше обсъден проект за съвместно предоставяне и придобиване на 155-мм снаряди. България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като ние не използваме боеприпаси с такъв калибър. Българската армия не разполага със средства, които могат да използват 155-мм снаряди", подчерта министър Стоянов.


Той за пореден път обяви, че българската армия е предоставила това, което може. "Ние сме под нормативите със запасите, така че няма как да бъде предоставена допълнителна военна помощ и съответно - мунициите, които се търсят", поясни министърът. По думите му - в заводите "Терем", които са с принципал Министерството на отбраната, такива снаряди не се произвеждат.
Министърът на отбраната подчерта, че общите обществени поръчки са предпочитани, включително от българската страна. "Така се постига унифицираност, както и по-ниска цена, тъй като обемите, които се поръчват, са доста по-големи. По тази причина България стана част от т.нар. общо европейско небе (инициативата European Sky Shield) за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. Идеята е да бъдат съвместими абсолютно всички комплекси и да бъдат придобивани на по-ниска цена", поясни министър Стоянов.


На последното си заседание служебното правителство взе решение, с което предлага отново всеки следващ транш военна помощ за Украйна да бъде гласувана и ратифицирана от следващия парламент. Това решение беше внесено от служебния кабинет в последното 48-о Народно събрание, но то така и не беше прието.


В средата на декември последният парламент взе решение България да окаже военна помощ на Украйна в размер на 20 млн. лева. Министерството на отбраната определи какви оръжия да бъдат предадени, по подробности не бяха дадени, защото ставало дума за класифицирана информация.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK