Еврокомисията започва пилотен проект с България по охрана на границите

Еврокомисията започва пилотен проект с България по охрана на границите

© Цветелина Белутова, КапиталЕвропейската комисия обяви, че започва пилотен проект с България за подобряване на охраната на границите, предаде БТА. Предвижда се нашата страна да прилага мерки за ускорена оценка на молбите за убежище и за връщането на онези, чиито искания са били отхвърлени.


Ще бъде осигурена техническа подкрепа от ЕК и основните агенции на ЕС в областта на вътрешните работи (Агенцията на ЕС в областта на убежището, Европол и Фронтекс). "Проектът се основава на опита на България, включително на отличното ѝ сътрудничество със Сърбия, Турция и други съседни държави, както и с агенциите на ЕС, действащи у нас", се отбелязва в съобщение на ЕК.


Предвижда се да се повиши наблюдението по границата между България и Турция. ЕК и България предстои да завършат оценка на нуждите и ЕК ще предостави на България финансова подкрепа за подобряване на тази граница.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK