Служебната власт е подписала договора за медицинските хеликоптери, първият пристига на 15 декември

Асен Меджидиев

© Георги Кожухаров

Асен МеджидиевСлужебното правителство е подписало договора с италианската фирма "Леонардо" (Leonardo) за купуване на 6 медицински хеликоптера. Първият от тях ще бъде доставен на 15 декември. Това обяви пред БНТ министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. Той уточни, че останалите 5 хеликоптера ще бъдат доставяни поетапно.


В началото на годината Министерството на здравеопазването обяви процедура за договаряне без пускане на обществена поръчка за купуване на 6 медицински хеликоптера. Решението да се премине към директно договаряне с фирмата "Леонардо", която участва в предишната обществена поръчка, която беше спряна в края на ноември 2022 г., дойде по предложение на ресорния заместник-министър д-р Тома Томов.


Държавата ще купува медицински хеликоптери чрез пряко договаряне с италианска компания
Държавата ще купува медицински хеликоптери чрез пряко договаряне с италианска компанияМеджидиев обясни, че крайната цена на хеликоптерите е намалена с общо 6 млн. лева. Така една от летателните машини ще струва около 18 млн. лева. Министърът уточни, че вече е започнала подготовката по изграждането на хангари и площадки за хеликоптерите. Към момента те ще могат да кацат само в София и Варна, като тепърва ще бъдат направени площадки и в Бургас, Русе, Добрич, Плевен и Балчик. В Долна Митрополия и София пък ще са първите оперативни бази.


Служебният здравен министър каза още, че екипите на медицинския хеликоптер ще са добре платени, като ще им бъде плащано на дежурство. Те ще дават по 5-6 дежурства на месец, а възнаграждението им ще е колкото една средна заплата в лечебното заведение, в което работят, уточни Меджидиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK