За Радев е "знак на суверенно решение" България да не доставя снаряди на Украйна

Румен Радев

© Велко Ангелов

Румен РадевЗнак на суверенно решение." Така президентът Румен Радев отговори на журналистически въпрос какъв знак дава България на Европа с решението си да не подкрепя и да не е част от общата поръчка на повечето страни от Европейския съюз за доставката на снаряди за Украйна.


Радев повтори отдавнашната си позиция, че България ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира и допълни, че докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на нападнатата от Русия Украйна свои изтребители, нито свои зенитно-ракетни комплекси, нито танкове и бронетранспортьори.


"И е редно българските граждани да знаят отсега позицията на партиите, които след изборите очакваме да решават дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната", коментира още той пред медиите, след като говори по време на откриването на конференцията "Антикорупция и национална сигурност", която се провежда днес (21 март) в София.
В Брюксел в понеделник (20 март) беше обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди за Украйна. Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов посочи, че България не е част от тази обща обществена поръчка и нямало как да бъде, тъй като българската армия не използва боеприпаси с този калибър.


Радев очаква бюджет на потреблението, но без дългове


Помолен за коментар по изтеклия в медиите доклад на финансовия министър Росица Велкова, в който се допуска при продължаване на разходите държавата да прибегне до заем от МВФ и да преразгледа фиксирания валутен курс на лева към еврото, Радев каза, че финансовото министерство държи стабилни държавните финанси и осигури рекордна събираемост, така че да гарантира ежегодно нарастване на пенсиите и заплатите".


"Служебното правителство отправяше предупреждение и от трибуната на предишното Народно събрание, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколко предишни парламента, ние можем евентуално да стигнем и до някой от тези негативни сценарии", подчерта той, добавяйки, че е отговорност на депутатите в следващия парламент това да не се случи.


Държавният глава каза, че очаква следващият бюджет "да има основен ангажимент към покупателната способност на българските граждани с оглед на най-уязвимите слоеве на населението, към успешното развитие на българската икономика и в същото време да се избегне въвличането на страната в дългова спирала".


България не е завладяна държава според Румен Радев
България не е завладяна държава според Румен Радев
Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK