България не е завладяна държава според Румен Радев

Румен Радев

© Велко Ангелов

Румен РадевПрезидентът Румен Радев е на мнение, че България не е завладяна държава. Това стана известно, след като му беше зададен журналистически въпрос дали смята, че България е завладяна държава.


"Ако тръгнем по тази логика, посочете ми държава, която не е завладяна, какво разбирате под завладяна държава", запита държавният глава журналистката, която му зададе въпроса.


Допълни по темата, че трябва да се приеме закон за ефективно разследване на главния прокурор и членовете на Висшия съдебен съвет да не бъдат йерархично зависими от основни фигури в съдебната система. В този смисъл Радев настоя и за правосъдна реформа, която да изключва избирателно правосъдие, което по думите му е големият проблем в България.
Според Центъра за изследване на демокрацията завладяването на държавата най-общо може да се опише като метаорганизация и институционализация на корупционни връзки, което води до фактическа приватизация на управлението; вместо публични блага, процесът на завладяване на държавата систематично и постоянно доставя частни блага на похитителите (или приватизаторите) на държавните функции.


Завладяването на държавата успява да поддържа видимостта на надлежен процес в законодателната власт, в правораздаването и в работата на публичната администрация. Целта ѝ е дългосрочното търгуване на привилегии от похитителите чрез използване на властта на правителството за лична изгода.


За Радев арестът на Борисов и Горанов е произволен


Президентът коментира още, че всички партии трябва да се ангажират с правосъдната реформа, като тя трябвало да изключва произволни арести, очевидно имайки предвид арестите точно преди година на бившия премиер Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов. В понеделник Държавният департамент на САЩ публикува годишния си доклад за България, в който определя ареста на Борисов и Горанов като "произволен".


През последните месеци войната, която водеха на публично равнище президентът и Борисов, чиято най-гореща фаза беше около времето на нахлуването на прокуратурата в президентството през юли 2020 г., когато Радев излезе оттам с вдигнат юмрук пред протестиращите и изрече знаковата реплика "Мутри, вън!", видимо поутихна и по множество теми техните позиции практически съвпадат.


За Радев е "знак на суверенно решение" България да не доставя снаряди на Украйна
За Радев е "знак на суверенно решение" България да не доставя снаряди на Украйна

На въпрос къде се къса нишката по отношение на доклада на Държавния департамент, защото критиките в него за корупцията и недобре работещата съдебна система включват и управлението на неговите служебни правителства, Радев посочи, че докладът констатирал проблеми, които са отдавна познати на българите. Оправда правителствата си, че работели в законодателната рамка, приета от парламента. И по тази причина служебният кабинет предлагал законодателни промени.


Президентът няма информация за заговор срещу Гешев


Във връзка с презентацията на прокуратурата от миналата седмица, чрез която държавното обвинение описа план за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев и атака на мафията срещу държавата като замеси представители на криминалния контингент, журналист и политици, Радев отбеляза, че към него няма постъпила информация по въпроса.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK