Участъци от пътя Мездра - Ботевград и магистрала "Европа" ще бъдат пуснати за Великден

Участъци от пътя Мездра - Ботевград и магистрала "Европа" ще бъдат пуснати за Великден

© Министерство на регионалното развитие и благоустройствотоЗа Великден, който тази година е на 16 април, ще бъде пуснато движението по част от скоростния път Мездра - Ботевград в участъка между селата Новачене и Скравена. Трасето е около 7.5 километра, включвайки и обхода на Новачене.


Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Той и председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Венцислав Ангелов направиха проверка на строителството на пътя Видин - Ботевград в участъка между с. Лютидол и Ботевград.


"Напреднали сме изключително много и продължаваме да работим интензивно", каза след инспекцията министърът и съобщи, че участъкът е с отделно разрешение за строеж и ще бъде въведен в експлоатация отделно. Той припомни, че първото разрешение за строеж е от 2016 г. за участък от един километър, а в останалата си част разрешенията за строеж са основно от края на 2020 г.
Участъци от пътя Мездра - Ботевград и магистрала "Европа" ще бъдат пуснати за Великден

© Министерство на регионалното развитие и благоустройството


По време на днешната инспекция министърът подчерта, че проблемите с изграждането на пътя са изключително големи и всеки километър магистрала и скоростен път в този регион на България са много важни за хората.


"Когато държавата е неизправна страна, не може да иска нищо от строителя, но когато държавата е изправна, може да изисква строителят да строи качествено и в срок и ние това правим", заяви министърът. Той съобщи, че за свършената работа до момента са разплатени 75 млн.лв.


За останалата част от скоростния път между Мездра и Ботевград се правят изменения в Подробния устройствен план, за да се променят предвидените пет кръгови кръстовища, които е трябвало да бъдат на едно ниво.


"Работим, за да бъдат изградени така, че този път да бъде с истински статут на скоростен път и очаквам до около месец и половина да бъдат одобрени подробните устройствени планове", обясни още регионалният министър. Добави, че проектирането и строителството на скоростния път Ботевград - Видин е трябвало да стане по-рано. По думите му в момента се работи интензивно - на места по отчуждаване, на други места по строителство, а на трети по одобряване на подробни устройствени планове.


"За завършването на целия скоростен път много трудно някой може да се ангажира със срок", обясни министърът


Половината от обещан участък от магистрала "Европа" е готов


Шишков съобщи още, че също за Великден се предвижда да бъде пуснато движението и в участък от магистрала "Европа". Това ще са между 6 и 7 километра от магистралата до ГКПП "Калотина". Заявката на правителството от средата на февруари бе до два месеца да бъде пуснат целия участък от "Калотина" до Драгоман, който е 14.5 километра.


Очаква се за празниците и обходът за Бургас също да бъде завършен.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK