Служебната власт възнамерява да разшири зенитния полигон в Шабла

Кадър от съвместното българо-американско военно учение "Тракийско лято" през 2014 г.

© Велко Ангелов

Кадър от съвместното българо-американско военно учение "Тракийско лято" през 2014 г.Служебното правителство възнамерява да разшири зоната на зенитния полигон в Шабла, за да може на него да се провеждат мащабни военни учения и тренировки с по-съвременните зенитно-ракетни комплекси (ЗРК), които са на въоръжение в българската армия, както и такива в страните - членки на НАТО.


За целта кабинетът е публикувал за обществено обсъждане промени в постановление на Министерския съвет, прието през 1996 г. от тогавашното правителство на Жан Виденов и което е променено през 2010 г. от първия кабинет на Бойко Борисов.


Всяка година на зенитен полигон Шабла се провеждат учения за противовъздушна отбрана (ПВО) и бойни стрелби съвместно с военновъздушните сили. Обичайно участват ракетен комплекс 9К79 "Точка", както и формирования (разчети) на ЗРК "Нева", "Куб" и С-300, припомня "Сега".
През последните години, като част от големи международни учения, на зенитен полигон Шабла се провеждат учения и тренировки от военни формирования на натовски страни.


"По време на подготовката за тях, нееднократно представители на тези страни заявяват желанието си да изпълнят тренировъчни пускове със съвременни оръжейни системи. Поради ограниченията на полигона по вид на използвано въоръжение и боеприпаси, такъв вид дейности към момента не могат да бъдат реализирани", аргументира се служебният кабинет.


Според правителството промените в постановлението ще доведат не само до отпадане на сегашните ограничения на полигона и до разширяване на зоната за възможни учения, но и до "увеличаване на обемите въздушно пространство за изпълнение на граждански полети чрез заличаване на опасни зони за въздухоплаване в обслужваното въздушно пространство на България за нуждите на Българската армия, които са със статут на отпаднала необходимост".


В обосновката на правителството обаче се обещава да се осигури безконфликтност, но не се разбира как хем ще се увеличи зоната за възможни учения на полигона, хем ще се увеличи въздушното пространство за граждански полети.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK