Набират се лекари и медицински сестри, които да се обучат за спешна помощ по въздух

Набират се лекари и медицински сестри, които да се обучат за спешна помощ по въздух

© Велко АнгеловМинистерството на здравеопазването (МЗ) набира кандидати, които да преминат през обучителен курс за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, съобщиха от здравното ведомство.


Лекарите и медицинските сестри, преминали обучението, ще бъдат включени в дежурства в базите на две летища - софийското "Враждебна" и това в Долна Митрополия. Обученията ще се извършват в Центъра за професионално обучение към Военномедицинската академия в София.


Изискванията към кандидатите са лекарите да са със специалности "Анестезиология и реанимация", "Анестезиология и интензивно лечение" и "Спешна медицина" и стаж по специалността минимум пет години; лекари - специализанти четвърти курс по специалност "Анестезиология и интензивно лечение"; медицински сестри с опит най-малко три години в структура по реанимация и интензивно лечение. Кандидатите трябва да владеят английски език.
Кандидатите могат да подават документи в Центъра за административно обслужване на МЗ или на следния имейл: [email protected] Срокът за подаване на документи е до 21 април включително.


Одобрените по документи кандидати ще преминат медицински преглед и тест за физическа годност в Катедрата по авиационна медицина на Военномедицинска академия. След одобрение ще могат да се включат в курса, чиято продължителност ще бъде 15 дни, като се очаква те да започнат в началото на май. Документите, които се изискват, са публикувани на сайта на МЗ.


Гвоздейков: Държавата забрани на държавата да има медицински хеликоптер
Гвоздейков: Държавата забрани на държавата да има медицински хеликоптер

Служебното правителство все още не е обявило обществена поръчка за доставката на два медицински хеликоптера под наем. В неделя (19 март) служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев увери, че обществената поръчка трябва да бъде пусната през тази седмица. Първоначално се предвиждаше хеликоптерите да пристигнат през юни, но това очевидно вече е невъзможно да стане и новото обещание на служебната власт е те да бъдат доставени през лятото. Те трябва дойдат в България с обучени пилоти и ще бъдат оборудвани с необходимата апаратура.


Както стана известно неотдавна, кабинетът изостави обществената поръчка на държавното дружество "България Хели мед сървиз" за наем на медицински хеликоптер, закривайки дружеството. Тази поръчка беше обявена още през декември и трябваше до средата на годината България да разполага с първия си хеликоптер за оказване на спешна помощ по въздуха.


Паралелно върви и процедура по пряко договаряне с италианската компания "Леонардо", по която служебната власт обяви, че подписала договора с компанията за купуване на 6 медицински хеликоптера. Меджидиев обеща, че първият хеликоптер ще бъде доставен на 15 декември. Останалите машини ще бъдат доставяни поетапно.


Намеренията на служебното правителството са да създаде и Национален координационен център, който ще ръководи оказването на медицинска помощ по въздух. Трябва да се подготвят и оперативните бази и хангари за съхранение и поддръжка на хеликоптерите. Трябва да бъде пусната и обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в дворовете на болници в областни градове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK