Костов се обяви за премахване на субсидиите за частни фирми и промяна на данъците

Иван Костов при представянето през септември миналата година н<a href="https://www.dnevnik.bg/politika/2022/09/27/4395286_politicheskoto_zaveshtanie_na_ivan_kostov/1679417537f07d3008bac55013514fd91b42968134/" target="_blank">а книгата му "Политиката отвътре"</a>

© Юлия Лазарова

Иван Костов при представянето през септември миналата година на книгата му "Политиката отвътре"Финансите на държавата в момента са консервативно управлявани, но големият проблем е инфлацията, каза днес пред БНТ бившият финансов министър и премиер Иван Костов. "Добрата новина е, че два от трите фактора, които влияеха върху нея, обърнаха посоката си. Единият е политиката на Европейската централна банка, а вторият - цената на енергоносителите", допълни той.


Рисковият фактор за инфлацията в България за Иван Костов е повишаването на пенсиите и заплатите. За него накъде ще поеме инфлацията ще зависи от това какъв ще е бюджетът за тази година, който предстои да се приеме от следващия парламент.


Иван Костов: Докладът на министъра на финансите е писан от политик
Иван Костов: Докладът на министъра на финансите е писан от политикКостов е на мнение, че трябва да се премахнат всички субсидии за частни фирми. Той се обяви и за отпадане на преференциалното ДДС за редица области.


Ефектът от данък свръхпечалба ще е минимален


В отговор на въпрос Костов каза, че въвеждането "на данък свръхпечалба" няма да е 33%, а около 14%, защото няма да обхване цялата година. "Ефектът ще е минимален. Не си струва изобщо целия дебат по темата", е неговото мнение.


За Иван Костов е странно, че през миналата година и през януари не са събрани планираните данъчни приходи. "Няма много накъде да се затяга коланът. Трябва да се помисли за повишаване на събираемостта и допълнителни приходи, от концесии и други", е мнението на бившия премиер. Костов е на мнение, че бюджет с дефицит 3% ще е по-лесно да се направи за тази година, отколкото за следващата.


Бившият премиер и финансов министър се обяви за диференцирано подоходно облагане. Той поиска и забрана на рекламата на хазартни игри.


С тази надежда отиваме на изборите. Но очакванията ми са много минимални, така Иван Костов отговори на въпрос дали очаква стабилен редовен кабинет след изборите на 2 април.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK