Държавата иска система за проследяване на вносните храни

Държавата иска система за проследяване на вносните храни

© Velko Angelov"Днес пускаме на публично обсъждане наредбата, която дава проследимост на вносните храни по цялата верига за качеството, количествата и за цените включително", каза днес пред "Нова телевизия" министърът на земеделието Явор Гечев. Той обясни, че системата ще следи пътят на всички вносни храни към българския потребител, включително зърно, плодове и зеленчуци.


Подобен регистър би помогнал при получен сигнал за опасни храни, както и улеснявал контрола върху търговците. Гечев отбеляза, че маслодайният слънчоглед и зърното, които влизат безпрепятствено от Украйна в ЕС, "дебалансират пазара и подбиват и цените, и търсенето" на българските продукти. "Да, ние сме солидарна с Украйна държава, но цената, която платиха България и българските земеделски производители, е изключително висока", подчерта той.


Земеделският министър обясни и как ще се бори държавата с нелоялните търговски практики. "Когато разликата на цените при производителя и при продавача е повече от 25% брутна цена или 10% нетна цена, те ще трябва да известяват преди това КЗП и КЗК за този по-голям марж", каза Явор Гечев. Той уточни, че по темата с тавана на цените тепърва предстоят срещи с представителите на хранителните вериги в страната.
Министърът на земеделието посочи, че действително има поскъпване на водата за напояване с между 15 и 300%, но ръководеното от него ведомство прави всичко възможно проблемът да бъде разрешен. "Ще решим проблема, но първо трябва да се срещна с министъра на финансите. Намерили сме вътрешни резерви да компенсираме така водата, че да не се повишава повече от миналогодишната цена", каза още Гечев. Като причина за поскъпването на водата министърът посочи повишените цени на електроенергията.


Повече вижте във видеото

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK