Част от пътя между Кричим и Девин е в лошо състояние заради спор чия собственост е

Част от пътя между Кричим и Девин е в лошо състояние заради спор чия собственост е

© Община КричимЧаст от пътя между Кричим и Девин е в лошо състояние заради спор кой е собственик на пътния участък. Това се разбра от позиция на кмета на Кричим Атанас Калчев до медиите и отговори на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) на въпроси на "Дневник".


Според Калчев пътят се влошава с всеки изминал ден, като неравностите по него са предпоставка за пътни инциденти, предупреди той. По думите му проблемната пътна отсечка, която попада в урбанизираната територия на Кричим, е част от републиканската пътна мрежа и е собственост на държавата в лицето на АПИ.


Диспут добави нови щрихи към войната на интерпретации за лошите пътища
Диспут добави нови щрихи към войната на интерпретации за лошите пътищаКметът информира, че общината няма подписано споразумение с АПИ за съвместно финансиране и съвместни дейности по изграждането, поддържането и ремонта на републиканските пътища, преминаващи през урбанизираната територия на Кричим. Предупреди шофьорите да търсят от АПИ обезщетения при възникване на застрахователно събитие заради лошия път, както и лошото състояние на маркировката и знаците.


"В качеството ми на кмет на община Кричим и от името на ръководството на общината, категорично заявявам, че няма да допуснем, различно и избирателно интерпретиране на законодателството, както и неоснователни твърдения от страна на различни служители на АПИ, които не кореспондират с нормативната уредба и имат за цел да вменяват задължения и ангажименти на община Кричим по отношение на републиканския път в частта му в регулацията на населеното място", подчертава Атанас Калчев.


От АПИ отговориха, че третокласният път между Кричим и Девин е в добро състояние. Уточниха, че през 2020 г. са ремонтирани 15.3 км от трасето - от изхода на Кричим до яз. "Въча". През 2022 г. е ремонтиран и участъкът от Куртово Конаре до Кричим. Пътната агенция твърди, че в "недобро състояние" е отсечка малко над 1.5 км в урбанизираната територия на Кричим.


От пътната агенция допълниха, че през октомври 2022 г. Областното пътно управление - Пловдив е представило на община Кричим проект на споразумителен протокол за съвместно финансиране при поддържането на участъка в границите на Кричим. Протоколът е върнат от общината с отказ да бъде подписан. АПИ посочва, че има проектна готовност за ремонт на участъка, но заради липсата на споразумение с местната община с ясно разписани ангажименти и осигурено финансиране обектът не е включен в програмата на агенцията за пътни ремонти за тази година.


АПИ допълва, че в момента по договора за поддържане на републиканските пътища в Пловдивска област се възлагат възстановителни дейности при аварийни ситуации за осигуряване на безопасното пътуване на шофьорите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK