Колко ще харчат командированите в чужбина (таблица с новите суми)

Колко ще харчат командированите в чужбина (таблица с новите суми)

© Надежда Чипева, КапиталМинистерският съвет одобри днес промени в наредбата, с която се определят нови размери на дневните и квартирните пари, които пътуващите имат право да получат, когато са пратени в чужбина по работа.


Наредбата не е актуализирана от 2004 г., а новите суми са определени по специална методика. За страните от ЕС сегашният размер на дневните/квартирните пари се умножава по съотношението на реалните разходи на БВП за съответната държава спрямо България. За страните извън ЕС изчислението е на база средното за ЕС и съответната страна.


В края на текста "Дневник" публикува таблица с полагаемите се суми за настаняване и дневни разноски в някои от страните, такива, каквито са посочени в проектонаредбата по време на общественото обсъждане.
По данни на Националния статистически институт за 2022 г. пътуванията в чужбина със служебна цел са над 1.2 млн. Най-посещаваната дестинация от командированите е Гърция - близо 349 хил. пътувания през годината. Най-многобройни са служебните пътувания до съседните страни като единственото изключения в топ 5 е Германия:

  • Гърция - 349 хил. пътувания
  • Румъния 182 хил. пътувания
  • Турция - 160 хил. пътувания
  • Германия - 89 хил. пътувания
  • Северна Македония - 88 хил. пътувания
  • Сърбия - 86 хил.
Ето и сумите, които работодателите трябва да осигурят:Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK