Адвокатът на екстрадираната българка: Занимавала се е с договори, не е вършила нищо нередно

Адвокатът на екстрадираната българка: Занимавала се е с договори, не е вършила нищо нередно


Екстрадираната в САЩ Ирина Дилкинска, която е работила във фирмата на Ружа Игнатова "УанКойн", се е занимавала с договори и никога не си е помисляла, че прави нещо нередно, каза днес пред "Нова телевизия" адвокатът й Николай Петков. Той допълни, че жената е задържана през юни 2021 година пред училището на сина си на база червена бюлетина на Интерпол от края на 2020 г.


Адвокатът подчерта, че обвиненията срещу Дилкинска се базират на две клетвени декларации - на зам. главния прокурор на щата Ню Йорк и на агент на ФБР. Българката е обвинена, че е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на "криптокралицата" Ружа Игнатова.


Освен това се твърди, че Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с "УанКойн" Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста, продължава публикацията.
"75-85% от представените документи, на които се базира екстрадицията, касаят Ружа Игнатова, която не е намерена и не е разпитвана. Делото тук беше дали да се екстрадира или не, а не дали е виновна или не", коментира юристът. В отговор на въпрос Петков посочи, че нарочно на случая не е давана гласност, за да не се привлича излишен интерес към делото за екстрадиция.


За Ирина Дилкинска той съобщи, че има две деца, а съпругът й притежава фирма за кетъринг. Юристът посочи, че семейството не е заможно, а екстрадираната жена е работила за заплатата си.


Дилкинска е завършила право в чужбина. Работила е 4-5 години за "УанКойн", като последно се е виждала с Ружа Игнатова през 2016-2017 година, обясни нейният адвокат. В офиса на "УанКойн в София жената е проверявала дали сключените договори се изпълняват и се е грижила за адаптиране на документите към законодателството на страните, в които фирмата е работила. Става въпрос за над 170 страни, посочи адвокатът.


Николай Петков очаква в САЩ повдигнатите обвинения да търпят сериозен критичен анализ от защитата. Междувременно пред БНТ говорителят на Окръжната прокуратура за Южния окръг на Ню Йорк Никълъс Биасе коментира, че все още няма насрочена дата за съдебно дело срещу Ирина Дилкинска.


"Първата стъпка е да се изслуша обвиняемият пред съд. Това е предварително дело. На него се поставя и въпросът за споразумение, като срокът на присъдата може да се намали наполовина или с ¾", каза юристът в отговор на въпрос. Ако обвиненията срещу Дилкинска - за участие в заговор за извършване на измама и за пране на пари, бъдат доказани в американски съд, тя може да получи до 20 години затвор.


Още вижте във видеото


Повече за престъпната схема на Ружа Игнатова вижте тук

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK