Министър Демерджиев: Има голям шанс картината на Полък да стане собственост на България

Министър Демерджиев: Има голям шанс картината на Полък да стане собственост на България

© Цветелина Белутова, КапиталТова е много сериозна акция и вероятно България ще получи картината на Джаксън Полък, намерена в дома на българин при международна акция. Това мнение изрази днес пред Би Ти Ви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. По думите му гърци са наели българин да намери купувач на платното. Той обаче решил да го задържи за себе си.


Според министъра има данни картината да е била част от колекцията на бившия румънски лидер Николае Чаушеску, но от много години творбата е в Гърция. Демерджиев няма съмнение, че картината е оригинал на Полък.


От прокуратурата вчера съобщиха, че според извършения флуоресцентен анализ, който показва точния химичен състав на цветовете, използваните пигменти са сходни с тези, ползвани от американския художник в други негови произведения. Комисия от трима български експерти обаче уточнява, че макар и важно, това не е достатъчно, за да докаже, че творбата е оригинал. Те препоръчват да се направи анализ на свързвателя на боите, за което е необходимо вземането на проба. По указания на наблюдаващия прокурор се подготвя допълнителна експертиза на произведението. Ще се търси и международна правна помощ.
"Последната картина на този автор е продадена за 100 млн. евро. Не очаквам тази да е по-евтина", каза още министърът. Според него цената може и да се вдигне заради посвещението на актрисата Лорън Бакол на гърба на творбата.


За момента никой не е заявил претенции за собственост върху творбата, няма и сигнал тя да е открадната, което пък дава шанс тя да остане в България. Според БНТ картината е била част от личната колекция на Чаушеску, който малко преди ареста си я дава на доверен свой генерал.


След смъртта си той я завещава на дъщеря си, която пък се жени за грък. Така творбата се оказва в Гърция, откъдето е открадната, пренесена в България и дадена на българин да я продаде. Сигнал за кражбата няма, тъй като притежателката няма никакви документи, че картината и принадлежи.


В доклада на Държавния департамент нямало нищо ново


Коментирайки разпространения от Държавния департамент на САЩ доклад за България, министърът посочи, че в него няма нищо ново. "Винаги се удивлявам, че проблеми, които се включват в подобни доклади, стават проблеми едва след като попаднат там. За тези проблеми говорихме 2019 - 2020 г. Хората излязоха на улиците. Сега, когато са отразени в доклад на друга държава, придобиват особена тежест", коментира той.


Според него полицията е превишавала правомощията си по отношение на гражданите и ги е биела преди няколко години. "Властите и прокуратурата тогава си затвориха очите. Днес същата тази полиция превежда възрастни хора през пешеходна пътека. Жандармеристите, които участваха в такива действия, помага на хората. Тази констатация не е меродавна в момента", посочи Демерджиев, в коментар на твърденията в доклада за полицейски произвол.


Европейската комисия оценявала усилията срещу мигрантите


Според него и тема с мигрантите не е актуална, след като е поел поста на 2 август. "За първите три месеца на 2023 г. има около 45% увеличение на мигрантския натиск. Това са хората, които се опитват да влязат на нашата територия. В същото време обаче задържаните у нас са с 40% по-малко от предходната година, когато натискът е бил по-нисък. Когато боравим с обективните цифри, виждаме, че се справяме значително по-добре", подчерта министърът.


Той е на мнение, че и Европейска комисия констатира това, защото отпуска 600 милиона евро, които да се използват за подсилване на охраната на границата. "Това не е, за да ни подпомогнат, а е оценка. В началото на мандата комисията твърдеше, че няма да даде пари за границата ни. Но сега виждаме, че тя става приоритетна и към нея се насочва внимание", каза още министърът. Той уточни, че с парите ще се постави видеонаблюдение и технически средства за контрол по 110 км от границата, които се охраняват основно от жива сила. Ще се направи проект, който вярвам, че ще стане модел за опазване на външните граници", убеден е Демерджиев.


За корупцията: Важното е, че полицаите задържат полицаи


На въпрос за корупцията в средите на МВР, министърът отговори, че има единични случаи, но за него важното е, че "полицаи задържат полицаи". Демерджиев отбеляза, че всички сигнали се проверяват.


"В борбата с корупцията в системата се активизираха изключително много действията на "Вътрешна сигурност". Има доста хора с образувани дисциплинарни производства, но и доста задържани служители, включително от "Гранична полиция". Наблюдава се, че голяма част от служителите вече имат нетърпимост към такива прояви на колегите си и сами подават сигнали или предприемат действия за предотвратяване", каза той.


Министърът подчерта и, че при некачествено свършена работа от полицаите следват наказания. Като пример даде случаят в Бургас, при който автобус с мигранти блъсна полицейски автомобил и двама униформени загинаха. След проверката имало двама напуснали, един уволнен и седем санкционирани полицаи.


Борбата срещу битовата престъпност


В отговор на въпрос Демерджиев посочи, че полицията на няколко пъти е предотвратила сбивания между ромите от двете казанлъшките села, които стигнаха до саморазправа в центъра на Казанлък тази седмица. При масовия бой един човек загина, а други трима бяха тежко ранени. За министъра до инцидента се е стигнало заради липсата на интеграция на ромите.


Попитан за действията на полицията срещу битовата престъпност, министърът подчерта, че се полагат усилия полицейско присъствие да има там, където досега не е имало.


Новите тенденции при купуване на вот


Що се отнася до подготовката за манипулиране на изборите на 2 април, министърът посочи, че се забелязва тенденция все по-рядко да се дават пари на ръка. По-често ставало дума за корпоративен вот (заплахи за уволнение, ако не се гласува за определен кандидат, б.а.) и заплахи за отказ от услуги, които кметствата осигуряват - безплатни дърва, социални помощи и т.н. Министърът посочи, че всеки сигнал се обработва, като има и напредък - ако в петък миналата седмица досъдебните производства за нарушения на изборните права на гражданите са били 9, сега вече са 48. Демерджиев не скри, че МВР и прокуратурата могат да работят и по-добре съвместно, но откакто е на поста, взаимодействието сериозно се били подобрило.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK