Антимонополната комисия образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

Антимонополната комисия образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

© Лили ТоушекКомисията за защита на конкуренцията по своя инициатива образува три производства за установяване на евентуално извършени нарушения от търговските вериги, предлагащи хранителни стоки, съобщиха от регулаторния орган. Проверката е по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията, който засяга забранени споразумения и решения за сдружения.


Уточнява се, че проверката е както срещу фирмите, които стопанисват магазините от веригите "Била", "Кауфланд", "Фантастико", "Метро", "Промаркет" и "Т-маркет", така и срещу обединенията Сдружения за модерна търговия, Съюз на птицевъдите, Асоциация на промишленото производство, Асоциация на млекопреработвателите в България и Национална асоциация на млекопреработвателите.


Посочва се, че за да се събират достатъчно доказателства за наличието на евентуални тайни договорки между участниците в сектор "Храни", след получени съдебни разрешения от Административен съд - София-област, комисията със съдействието на служители на МВР са извърши изненадващи проверки на място в офисите на "Лидъл България", Съюза на птицевъдите и Националната асоциация на млекопреработвателите.
От офисите били иззети копия на документи и електронна кореспонденция, които комисията ще анализира в детайли. В съобщението се отбелязва, че доказването на подобни антитръстови нарушения изисква анализ на голямо количество данни и резултати в скоро време не могат да се очакват.


Съобщението за започната проверка беше изпратено до медиите броени часове след като председателят на КЗК Юлия Ненкова даде интервю за Би Ти Ви. Тя започна телевизионна си изява с думите: "Моето участие за пръв път в медия е продиктувано от това, че в последни месеци се говореше как КЗК нищо не прави, не влиза по магазините и не санкционира. Това не е вярно."


В съобщението до медиите се подчертава, че "КЗК е независим орган, който разполага с пълна оперативна самостоятелност относно способите за събиране на доказателства и начините на реализирането им в рамките на законовите си правомощия, като намесата в работата й е напълно недопустима".


Проверките на КЗК на търговските вериги, които започнаха в началото на седмицата, последваха критиките от страна на представители на служебното правителство за твърде високите надценки, които търговците на храни слагали. Заговори се и за въвеждане на таван на надценките.


Настоящото ръководство на КЗК бе бетонирано на постовете от последния кабинет "Борисов". Въпреки изказваните през годините критики към него то и досега не е сменено заради политическата криза в страната. Такава процедура започна последният парламент, но не можа да я доведе докрай.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK