България изпрати най-топлата зима в историята си

България изпрати най-топлата зима в историята си

© ReutersТоку-що приключилата зима в България е най-топлата зима, регистрирана в историята на страната, или поне за последните 135 години, в които са се правили надеждни метеорологични измервания. Това обяви климатологът Симеон Матев пред "Нова телевизия".


Допълни, че изминалата зима е втората най-топла в Европа за последните 113 години, откакто има набор от данни по такъв метод, като първата най-топла зима на Стария континент е регистрирана през 2020 г.


"Скоростта, с която се повишават температурите през XX век, е 0.16 градуса на десетилетие, а за последните 30 години тази скорост е близо 3 пъти по-висока", обясни Матев за аномалиите.
По думите му зимните температури в България се повишават много по-бързо отколкото досега са се повишавали. Ако миналият век са се повишавали с 0.2-0.3 градуса на десетилетие, сега се повишават с повече от градус на десетилетие, като студените периоди са по-къси и с не толкова високи температури.


В София например последните минус 20 градуса са измерени през 2016 г., което е сравнително скоро, но пък преди това има много дълъг период, в който не са били измервани такива ниски температури в столицата, като за последните 40 години има само един път, в който се е случвало минус 20 градуса.


"Екстремно ниските температури просто са кът, просто ги няма, зимата се променя", коментира Симеон Матев и допълни, че "кът" е и снегът и всичко това има голям ефект върху природата.


Учените отправиха последно предупреждение към хората за климатичната криза
Учените отправиха последно предупреждение към хората за климатичната криза

Въпреки всички тези безапелационни данни за задълбочаващите се климатични промени, представени от него, Матев с развеселено настроение направи опит да омаловажи предупрежденията на колегите си климатолози по света, които преди дни излязоха с последно предупреждение към човечеството, че климатичната криза изисква спешни действия сега или ще бъде твърде късно. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подчерта, че "климатичната бомба със закъснител тиктака".


"Да си живеем живота с мярка, пък достатъчно адаптивни сме, че да можем да се справим с всички несгоди, които ни представя времето", коментира Симеон Матев, като в същото време припомни едно от отраженията на "новото нормално" по отношение на зимите в България, а именно, че например зимният сън на мечките се разстройва при топла зима и те изгладнели тръгват да търсят храна по селата, като извършват нападения и това води до конфликтни ситуации, при които мечките често стават жертви.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK