Прокуратурата внесе в съда обвинения за каналджийство на сириеца, блъснал с автобус патрулка в Бургас

При катастрофата на 25 август миналата година загинаха двама полицейски служители, които опитаха да препречат пътя на автобуса с мигранти

© БУЛФОТО

При катастрофата на 25 август миналата година загинаха двама полицейски служители, които опитаха да препречат пътя на автобуса с мигрантиРайонната прокуратура в Бургас внесе в съда делото срещу двама сирийци, обвинени, че са помогнали на 47 мигранти от Сирия, Мароко и Иран да преминат незаконно през България с автобус, с който блъскаха патрулка в Бургас и причиниха смъртта на двама полицейски служители. По време на разследването бе установено, че шофьорът на автобуса е непълнолетен, но според обвинението той е можел да разбира свойството и значението на постъпките си и да ги ръководи.


Двама полицаи загинаха при преследване на автобус, превозващ мигранти (допълнена)
Двама полицаи загинаха при преследване на автобус, превозващ мигранти (допълнена)


Омар Мохамад Али Абдан е предаден на съд за четири отделни престъпления. Първото от тях е за противозаконното подпомагане на граждани на Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия, превозвайки ги по начин, опасен за техния живот - автобусът е управляван от неправоспособен водач, с висока скорост, като 47-те мигранти са били поставени между седалките на пода в автобуса, без обезопасителни колани, съобщават от прокуратурата в Бургас.


Престъплението е осъществено от 24 до 25 август 2022 г. в област Бургас на главен път Малко Търново - Бургас, както и в самия град Бургас и е извършено в съучастие с други двама мъже, които са обвинени за същото престъпление. Тримата са целели да получат облага за себе си след осъществяване на престъплението, съобщават още от прокуратурата.
Омар Мохамад Али Абдан е обвинен и че е управлявал пътническия автобус, който не е регистриран по българския законов ред. Това престъпление е извършено в Харманли, на републиканския път между Харманли и Симеоновград, на републиканския път от Симеоновград до с. Средец, обл. Стара Загора, на автомагистрала "Тракия", в участъка от Стара Загора до Бургас, на пътя Бургас - Малко Търново и в град Бургас. Престъплението е извършено в съучастие с още един човек, който също е обвинен.


Полицаите не са имали време за друга реакция, смята началникът им
Полицаите не са имали време за друга реакция, смята началникът им


Омар Мохамад Али Абдан ще отговаря и за това, че е управлявал пътническия автобус, който е бил с нидерландски регистрационни табели, издадени за друго превозно средство. Престъплението е осъществено за времето от 24-25.08.2022 г. в Харманли, на републиканския път между Харманли и Симеоновград, на републиканския път от Симеоновград до с. Средец, обл. Стара Загора, на автомагистрала "Тракия", в участъка от Стара Загора до Бургас, на пътя Бургас - Малко Търново и в Бургас. То е извършено в съучастие с още един човек, който също е обвинен.


Сирийският гражданин е предаден на съд и за това, че при превозването на гражданите на Сирия, Мароко и Иран е попречил на орган на власт - полицейски служители, да изпълни задълженията си. Престъплението е осъществено на 25 август 2022 г.


"Война срещу държавата": Дронове и още военни ще пазят границата с Турция от мигранти
"Война срещу държавата": Дронове и още военни ще пазят границата с Турция от мигранти

Първото заседание по делото ще бъде на 19 април.


Сириецът е обвинен и за умишлено причиняване на смъртта на двама полицейски служители, след като предизвика пътнотранспортно произшествие със служебния им автомобил, блъскайки го с управлявания от него автобус. Това обвинение обаче е отделено в отделно досъдебно производство, което все още се разследва от Окръжна прокуратура - Бургас, и предстои да бъде внесено в Окръжен съд - Бургас, припомнят от прокуратурата.


Инцидентът с двама загинали полицаи в Бургас, които опитали да спрат с патрулка автобус, превозващ нелегални мигранти, стана на 25 август миналата година. Тогава министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев определи случая като "война срещу държавата" и подчерта, че институциите ще отговорят със засилени мерки.


Всичко по темата за катастрофата между патрулка и автобус, превозващ 47 нелегални мигранти, четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK