Радев: България ще поставя условия продадените муниции да не бъдат давани на Украйна

Снимката е архивна

© Президентство на Република България

Снимката е архивнаАко България продава боеприпаси на други страни членки на Европейския съюз, ще поставя условия те да не бъдат предоставяни на Украйна. Такава позиция изрази президентът Румен Радев преди днешния Европейски съвет в Брюксел.


На въпрос как ще реагира, ако продадените от България боеприпаси на друга страна - членка на ЕС, се окажат в Украйна, държавният глава отговори: "Това е отговорност на тази държава. Тя е длъжна да ни уведоми за какво ги иска като енд юзър (краен получател - бел. ред.) тези снаряди. Разбира се, че ще поставим условия."


Повтори отново, че България няма да участва в общата поръчка за доставка на 155-милиметрови снаряди за Украйна. В поръчката участват 17 страни членки на ЕС (Германия, Франция, Нидерландия, Белгия, Австрия, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Люксембург, Малта, Португалия, Румъния, Словакия, Швеция), както и Норвегия. България е сред десетте страни членки на ЕС, които не участват в общата поръчка, като останалите са Италия, Испания, Полша, Унгария, Дания, Литва, Латвия, Словения и Ирландия.
"Ние се ангажираме само със снаряди, които могат да отидат в наши партньори и съюзници, ако те поискат от нас, но не и с Украйна. Ясен ли съм вече", запита с гневни нотки Радев, като на въпрос дали това не усложнява цялата схема, т.е. България ги продава на някоя страна, а те след това отиват за Украйна, заяви, че това трябвало да го проверяват журналистите.


"Аз ви казвам като държавни отношения ние какво можем и какво не можем. Но България няма да участва в тази обща поръчка за доставка на снаряди за Украйна заедно с други 9 държави" от ЕС, посочи държавният глава.


България не е сред страните, договорили се за снаряди за Украйна
България не е сред страните, договорили се за снаряди за Украйна


Допълни, че България била важна част от Европейския механизъм за мир (EPF), който беше създаден през 2021 г., като отбеляза, че това е станало една година преди войната в Украйна. "България категорично участва в тази инициатива", увери той.


Решението за общи поръчки на ЕС за муниции за общо 2 млрд. евро, наречено "историческо решение" в понеделник (20 март) от Жозеп Борел, ръководителят на външните отношения и сигурността на ЕС, всъщност e одобрено от България на ниво представители на страните членки, а след това - на Съвет на ЕС на министрите на отбраната и на външните работи.


Освен това средствата идват по линия на Европейския механизъм за мир, който е структура извън бюджета на ЕС, но страните правят вноските си директно всяка година съгласно годишния бюджет на EPF. Механизмът, опериращ в структурите на Съвета на ЕС, се управлява от комитет, одобряващ този бюджет и включващ по един представител на всяка страна член. Иначе казано, България дава одобрението си за дейността и направленията, по които се отпускат средствата, включително за снаряди за Украйна.


Самият Румен Радев ще трябва да заеме позиция днес и утре по време на Европейския съвет, защото схемата за мунициите се очаква да бъде обсъждана на него. На министерско ниво е било признато, съобщава "Файненшъл таймс", че ще са нужни още пари и е възможно добавянето на 3.5 млрд. евро да бъде обсъждано на този съвет на 23-24 март.


По думите на Радев пред журналисти в Брюксел обаче Европейският механизъм за мир е инициатива, целяща осъществяването на европейската визия за стратегическа автономия на Европа от САЩ по отношение на отбраната. Във връзка с това президентът коментира, че България високо оценява посещението на еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон преди дни в България. Бретон посети част от българските военни заводи.


"Заедно с Европейската комисия ще работим за повече инвестиции в нашата военно-отбранителна индустрия, за да имаме повече капацитет, по-модерни производства, за да запълваме нашите запаси и да помагаме на държавите от ЕС и НАТО да запълват своите запаси", заяви президентът.


По отношение на евентуално решение на следващия парламент да одобри военна помощ на Украйна Радев заяви, че очаквал 49-ото Народно събрание да постави на първо място повишаването на отбранителния капацитет на България. Иначе настоя парламентът да има смелостта да състави редовно правителство и то да носи отговорност пред българските граждани.


За Радев е "знак на суверенно решение" България да не доставя снаряди на Украйна
За Радев е "знак на суверенно решение" България да не доставя снаряди на Украйна

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK