"Главболгарстрой" получи изцяло разширението на газохранилището в Чирен

"Главболгарстрой" получи изцяло разширението на газохранилището в Чирен

© Цветелина Белутова, КапиталОбединение ДЗЗД "Екзало дрилинг Чирен" с участници ГБС, "Главболгарстрой Интернешенъл" и "Газ проджект девелопмънт" ЕООД ще изгражда 13 нови сондажа на газохранилището в Чирен, съобщиха от "Булгартрансгаз". Стойността им е 133.7 млн. лева без ДДС. Това е вторият лот от разширението на хранилището, а на 22 март е избран изпълнител и на третия - отново фирми, свързани с "Главболгарстрой".


Първоначално за изпълнител на десет сондажа за нагнетяване и три наблюдателни е определено обединението ДЗЗД "Чирен Дрилинг 2022" с партньори "Атоменергоремонт" и "Айеней Билд" ЕООД. След влизане в сила на решението държавният газов оператор е уведомен, че изпълнителят отказва да сключи договор за възлагане на обществената поръчка поради невъзможност за изпълнение на дейностите от предмета на поръчката в срока, определен в проекта на договор, като е изложил подробно и съответните причини.


"Булгарстрансгаз" посочва, че предвид стратегическото значение на проекта за подобряване на енергийната сигурност за страната и региона, обезпечаване непрекъснатостта и сигурността на газовите доставки и повишаване на конкуренцията и ликвидността на пазара на природен газ, на 22 март е издадено решение, с което за изпълнител на обществената поръчка е определен вторият класиран участник - ДЗЗД "Екзало Дрилинг Чирен".
Стойността на целия проект за разширение на газохранилището е около 600 млн. лв., като е разделен на три лота, а срокът за изграждането 2 години. Първият лот е за разширението на капацитета, за което на 20 януари бе подписан договор с ДЗЗД "Тех Енерджи експанжън", в което влизат полската "Техмадекс", "Главболгарстрой" и дъщерното ѝ "Главболгарстой интернешънъл", а също и "Протрейсинг".


Третият лот е газопроводаът от "Чирен" до козлодуйското село Бутан, където ще се свързва с националната газопреносна мрежа. За него на 22 март е издадено решение, с което е определен за изпълнител участникът класиран на първо място - ДЗЗД "Стройгазсистем", в която участват ГБС, дъщерната ѝ международна компания и "Протрейсинг".


С разширението на хранилището капацитетът му ще се удвои до 1 млрд. куб. метра. Капацитетът за добив и нагнетяване, който към момента е около 3.5-4 млн. куб.м на ден, ще се увеличи до 8-10 млн. куб.м. От "Булгаргрансгаз" вече анонсираха, че ще бъде заменено изцяло руското оборудване от 70-те и 80-те години на миналия век с американско.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK