БСП и сродни на нея партии имат най-много агенти на Държавна сигурност в листите

БСП и сродни на нея партии имат най-много агенти на Държавна сигурност в листите

© Цветелина НиколаеваКомисията по досиетата е установила 48 кандидати за депутати в 49-ото Народно събрание, които са били агенти на Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на армията (РУМНО) по времето на комунистическия режим преди 10 ноември 1989 г. Повечето имена са били обявявани и при предишни проверки.


Комисията е задължена по закон преди избори да прави проверка на кандидатите. Общо за предсрочните парламентарни избори на 2 април са регистрирани 4582 кандидат-депутати, като проверката е направена сред 1866 души, а 2716 души не подлежат на проверка, защото са родени след 16 юли 1973 г. и не са били пълнолетни при рухването на комунистическия режим, уточнява "Сега".


Сътрудниците на Държавна сигурност ще бъдат обявявани след всяка проверка
Сътрудниците на Държавна сигурност ще бъдат обявявани след всяка проверка


Повечето разкрити агенти са кандидат-депутати от БСП, както и на произлизащи от нея партии. В листите на БСП има 11 агенти на ДС и РУМНО, по-известни сред които са Румен Гечев, Велизар Енчев и Валентин Заяков. Следва "Левицата!", състояща се основно от отцепници от БСП, в чиито листи има петима агенти. Също толкова се намират и в листите на коалицията "Неутрална България", в която влизат "Атака" на Волен Сидеров, "Русофили за възраждане на отечеството" на Николай Малинов, Българската комунистическа партия и Партия на българските комунисти.
В "Български възход", чийто лидер е бившият служебен премиер Стефан Янев, има четирима агенти. Толкова са и в коалицията "Заедно", чиито водещи лица са отцепилите се от "Има такъв народ" Ива Митева и Любомир Каримански. Четирима агенти има и в коалицията "Вън от ЕС и НАТО", която е съставена от малки партии, сред които има бивши членове на "Атака".


Само "Демократична България" няма агенти на Държавна сигурност в листите, "Продължаваме промяната" оттегли трима
Само "Демократична България" няма агенти на Държавна сигурност в листите, "Продължаваме промяната" оттегли трима

В ДПС, НДСВ и русофилската партия МИР има по трима сътрудници. "Български съюз Директна демокрация" и "Българска социалдемокрация-Евролевица" са издигнали двама бивши агенти. В ГЕРБ и "Възраждане" има по един сътрудник.


От по-големите политически формации само в листите на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" няма агенти на ДС и РУМНО.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK