Кратки новини (24 март)

Кратки новини (24 март)

© NA"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.

Над 1.5 млн. евро са открити при проверка на автомобил на "Капитан Андреево"

Мария Кирилова, заместник-районен прокурор на Хасково

© Апелативна прокуратура - Пловдив

Мария Кирилова, заместник-районен прокурор на ХасковоПри проверка на лек автомобил на пункт "Капитан Андреево" са открити недекларирани над 1.5 млн. евро, съобщава "Нова телевизия". Колата е с румънска регистрация, а зад волана е бил турски гражданин. Той е тръгнал от Румъния към Турция през България, като е задържан на 23 март. Пътувал е със съпругата си, румънска гражданка, както и с 18-месечното им дете.


Парите са били разпределени в 8 плика и скрити под седалките. Мъжът е задържан за 72 часа и е обвинен.


Над 1.5 млн. евро са открити при проверка на автомобил на "Капитан Андреево"

© Апелативна прокуратура - Пловдив


"По закон се предвижда наказание лишаване от свобода или отнемане на една пета от стойността на недекларираната валута. Предметът на престъплението в случая е валутата и не подлежи на отнемане заради решение на Съда на ЕС от 2018 г., че е прекомерно тежко отнемането на валутата", коментира Мария Кирилова, зам.-районен прокурор на Хасково.


Ако се установи в срок до 90 дни, че парите са придобити по престъпен начин след проверка на произхода им, отново ще бъде сезирана прокуратурата

Яйцата, наскоро внесени от Украйна, са безопасни

Яйцата, наскоро внесени от Украйна, са безопасни

© Георги КожухаровЯйцата, внесени в България в периода 9 - 19 март с произход Украйна, са безопасни. Това съобщават от Агенцията за безопасност на храните. Анализ на яйцата е извършен в акредитираната Централна лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология.


Пробите са изследвани за забранени за употреба ветеринарни лекарствени продукти, антибиотици, сулфонамиди, кокцидиостатици, тежки метали и радиоактивност. Резултатите са отрицателни. Проверка на яйцата бе поискана от Съюза на птицевъдите, откъдето съобщиха, че 2.5 млн. яйца от Украйна са внесени, но не са пуснати за продажба.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK