С център за милиони властта цели България отново да прави космически изследвания

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев (вдясно)

© Велко Ангелов

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев (вдясно)Центърът за аерокосмически наблюдения в МВР ще бъде надграден и може да бъде мост към приемането на България в Европейската космическа агенция, заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, цитиран от БТА. Той присъства на международния семинар "Космосът в подкрепа на сигурността и отбраната", който се провежда в София.


Организатори на събитието са Центърът за изследвания по национална сигурност и отбрана към Българската академия на науките, с подкрепата на Министерство на отбраната и в сътрудничество с асоциацията EURISY.


Министърът отбеляза, че България иска да се върне на картата на космическите изследвания и припомни, че страната има значителна история в това отношение.
Демерджиев разказа за проект за развитие на Центъра за аерокосмически наблюдения, който се намира в МВР. Той е бил променен така, че да служи като основа, върху която да се развиват и цивилни проекти както в сферата на иновациите, така и в науката.


Центърът бе открит през юли 2007 г. от Сергей Станишев и Емел Етем, като бе изграден от тогавашното министерството на държавната политика при бедствия и аварии за прогнозиране, ранно предупреждение и мониторинг на природни бедствия и аварии в национален мащаб. По официални данни за откриването на центъра са изразходвани над 1.4 млн. лв. от националния бюджет и 1.2 млн. лв. по програма ФАР. Няколко седмици след откриването му страната е залята от порои, от които най-много пострадал е град Цар Калоян, където загиват девет души. От аерокосмическия център не постъпва никакво предупреждение за задаващия се порой, няма публична информация и за други предупреждения през следващите години.


Идеята сега е от информацията, която постъпва в центъра, след като се обработи и отдели тази, касаеща сектор "Сигурност", останалите данни да бъдат предоставени на цивилни потребители, посочи министър Демерджиев и добави, че тя ще бъде обработвана от Министерството на електронното управление, учени от Българската академия на науките и от всеки, който може да допринесе в сферата на обработката й.


"Отпуснато ни е финансиране от 56 млн. евро и се надявам да успеем така да конструираме този център и да разпределим неговите функции, че да получаваме максимално качествена информация чрез съвременни средства за нейната обработка, за да е полезна в много сфери", посочи още вътрешният министър.


На 27 декември 2022 г. МВР е публикувало обществена поръчка на стойност 13.3 млн. лева без ДДС във връзка с надграждане на Центъра за аерокосмически наблюдения и оптимизация на геоинформационния портал. В обявлението за поръчката е записано, че се търси надграждане на хардуера с възможност за получаване на данни от повече сателити и сензори, както и от безпилотни летателни системи и внедряване на съвременен софтуер за обработка на постъпилите данни.


Цели се също увеличаване на капацитета за съхранение на пространствени данни, както и актуализация, и мигриране на геоинформационния портал на Центъра за аерокосмически наблюдения с цел възможности за съхранение, обработка и анализ на големи обеми данни.


Чрез обществената поръчка трябва да се изготвят също оперативни процедури за оьбмяна на пространствени данни за обхвата на бедствията в реално време или близко до реалното време при спазване на стандартите за оперативна съвместимост.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK