Правителството ще възложи до няколко месеца на САЩ проучване за нови ядрени мощности

Росен Христов

© Лили Тоушек

Росен ХристовПрез следващите месеци се очаква да бъде подписано междуправителствено споразумение със САЩ и договор за предпроектно проучване за евентуално изграждане на нова ядрена мощност в България. Това коментира министърът на енергетиката Росен Христов, цитиран от БТА, на въпрос какво се случва с решението на последния парламент, с което правителството чрез министъра на енергетиката бе задължено в срок до 1 март 2023 г. да предприеме всички необходими действия за изграждане седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Отговорът бе даден по време на проверката на напредъка по изграждането на терминала за втечнен природен газ (LNG) край пристанището в Александруполис, Гърция. По думите на министъра нещата вървят по график.


Христов уточни, че в споразумението със САЩ няма да фигурира конкретен брой реактори, а ще бъде насочено към обмяна на опит, компетенции и всякаква друга помощ, която може да се осигури на правителствено ниво.


"Работи се със САЩ за т. нар "предпроектно проучване". Водят се разговори също така и с Министерството на енергетиката на САЩ за подписване на междуправителствено споразумение, което също да подпомогне този процес, както и да осигури достъп до финансиране", обясни министър Христов. Той добави, че България, на база на резултатите от предпроектното проучване за цената на проекта и според нуждите на страната от електроенергия, трябва да реши колко реактора могат да бъдат изградени.
"Точно това предпроектно проучване ще ни даде необходимите детайли, за да може Народното събрание да вземе едно компетентно решение в най-близко време. Най-вероятно цялата информация ще бъде готова в началото на следващата година", обясни Росен Христов.


По повод реакторите, които в момента се намират на площадката в Белене, трябва да се направи същото предпроектно проучване, но вече с анализ до каква степен съществуващото оборудване може да бъде интегрирано в един общ комплекс, допълни служебният енергиен министър. Дали ще бъде европейска технология или американска ще се уточнява допълнително. "По този въпрос отново Народното събрание ще трябва окончателно да се произнесе", посочи Христов.


"Знаете, че с визията, която предложихме на база на очакваното потребление на електроенергия в България през следващите 30 години, ние предлагаме да бъдат изградени 4 реактора, предвид че имаме площадки за толкова и се очаква потреблението в страната да се повиши двойно", коментира министърът. Росен Христов припомни, че съществуващите 5-ти и 6-ти блок в АЕЦ "Козлодуй" трябва да излязат от експлоатация около 2050 г. Затова идеята е да има два заместващи и два нови реактора. "Вече Народното събрание и редовното правителство се надявам да продължат работа в същата посока", завърши служебният министър.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK