Президентът настоява за повече компенсации за България заради щетите от войната

Президентът настоява за повече компенсации за България заради щетите от войната

© Прессекретариат на Държавния главаБългария не е част от общата европейска поръчка за доставка на 1 млн. снаряда за Украйна, но пък иска по-големи компенсации за щетите, който търпи заради войната - скъпият газ в Чирен и вносът на украинско зърно и слънчоглед. Така могат да бъдат обобщени изявленията на президента Румен Радев пред журналисти, след участието му в заседанието на Европейския съвет в Брюксел.


"България е част от общата политическа рамка на Европейския съвет за подкрепа на Украйна, но заедно с други 9 държави, не сме част от общата поръчка за доставка на 1 млн. снаряда за Украйна, каза държавният глава. Той поясни, че практическата реализация на общата поръчка е в рамките на инициативата на Европейската агенция по отбрана, в която се включват 17 държави членки, а други 10, сред които и България, не взимат участие в тази инициатива.


Радев отбеляза, че нагнетеният миналото лято в хранилището в Чирен газ е три пъти по-скъп от сегашните цени и използването означава значително поскъпване на цената, на която горивото се продава в момента. В рамките на форума държавният глава е поставил въпроса, за подкрепа на най-засегнатите в тази област страни. Според Радев темата предстои да бъде обект на анализи и решение от страна на Европейската комисия.
"Осигуряването на коридори за износ на продукция от Украйна не трябва да води до изкривяване на българския пазар и увреждане на интересите на нашите селскостопански производители", посочи още Радев. Това била и причината България, Румъния, Унгария, Словакия и Полша да настояват за много по-голяма помощ от съгласуваната на този етап от 56 млн. евро, от които за България са предназначени 16 млн. евро. "Това съвсем не е достатъчно, помощта трябва да съответства на щетите, които търпят нашите земеделски производители и това ще бъде обект на сериозно разглеждане в Европейската комисия", каза още президентът.


Държавният глава посочи още, че България получава пълна подкрепа и висока оценка за охраната на външните граници на ЕС, като в момента се уточняват с бързи темпове техническите параметри на европейската помощ. Българо-турската граница е обявена за приоритетна от председателя на ЕК и всички държави членки.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK