Отново на избори: как се гласува с преференция

Отново на избори: как се гласува с преференция

© Георги КожухаровПреференциално гласуване е начинът, по който избирателят може да изрази предпочитанието си към конкретен кандидат в партийна листа и по този начин да го изпрати на по-предна позиция, независимо от предварителната подредба в бюлетината.


Възможност за преференциален вот на предстоящите избори на 2 април ще има и при двата варианта за подаване на гласа - и на хартия, и с машина. Предпочитания за кандидати обаче няма да могат да посочват гласуващите в чужбина, те ще избират само партия или коалиция.


По закон пред вратата на всяка изборна секция трябва да са закачени списъци с кандидатите на всички партии, подредени в поредността, определена от партийните централи. Пред името на всеки от тях има номер, който избирателят трябва да запомни, за да може да го отбележи при гласуване. Предварително същата справка може да се направи и в сайта на Централната избирателна комисия.


Отново на избори: как ще се гласува с хартиена бюлетина
Отново на избори: как ще се гласува с хартиена бюлетина

Полето на отбелязване на преференция се намира в дясната част на бюлетината - кръгчета с номера от 101 нагоре, като 101 е за първия в листата, 102 - за втория и т.н. За хартиената бюлетина предпочитанието се отбелязва знак "Х" или "V" в кръгчето с химикал, пишещ в син цвят. При машините - с докосване на екрана на мястото на кръгчето. Преди това трябва в лявата част на бюлетината да е маркирано квадратчето, с което се отбелязва предпочитаната партия или коалиция.
Гласоподавателите имат право на един избор за преференция. Ако не бъде отбелязана изрично, преференцията отива за водача на листата.


Отново на избори: как ще се гласува с машина за изборите на 2 април
Отново на избори: как ще се гласува с машина за изборите на 2 април

Пренареждането на листата се задейства, ако броят на гласовете за някой от кандидатите е равен или по-голям от 7% от гласовете за цялата листа. Листата се пренарежда в низходящ ред на получените гласове. В случай, че двама или повече кандидати имат еднакъв брой преференции, редът им в списъка се определя от Централната избирателна комисия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK