Антимонополната комисия: Доказването на картел може да отнеме 9 години

НС ИЗБОР НА ЧЛЕНОВЕ НА КЗК Юлия Ненкова

© Надежда Чипева

НС ИЗБОР НА ЧЛЕНОВЕ НА КЗК Юлия НенковаДоказването на картел е много трудно и може да отнеме няколко години. За това предупреди председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова пред БНТ. Повод за коментара ѝ са производствата, които се водят срещу големите търговски вериги заради високите цени на хранителните стоки.


Антимонополната комисия образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки
Антимонополната комисия образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

"Трудно се доказва картел, защото веригите се договарят вербално, а не писмено. Европейската практика показва, че доказването на картел може да продължи до 9 години. Само в България мандатите на контролиращите органи са толкова кратки. В Германия е 9 години, а в САЩ са несменяеми, както магистратите в България", каза още Ненкова.
Тя добави, че бъдещият парламент е добре да помисли за удължаване на мандата на КЗК, който в момента е 7 години и изтича скоро. Ненкова допълни, че ще е добре правомощията на комисията да бъдат разширени.


"Ще е добре КЗК да има повече оперативност, по-лесно да влизаме в съответните обекти, както и да приемем регламентите на Европейския съвет", уточни тя.


Ненкова добави, че в момента тече секторен анализ на електронните услуги, в които попада и работата на мобилните оператори. Вече е бил направен анализ на банковите и застрахователните услуги. При тях не е установен картел.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK