Сигналът за бомба в десетки училища е подписан със странен акаунт в "Телеграм"

Сигналът за бомба в десетки училища е подписан със странен акаунт в "Телеграм"

© Велко АнгеловЗаплахи за бомби са били подадени днес на служебните електронни пощи на десетки училища в София, Бургас и Варна, съобщи МВР.


До момента няма данни за открити взривни вещества в училищата, но учениците са били евакуирани.


По случая работи отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП, като имейлът вероятно е изпратен от чужбина, а текстът му е преведен на български с преводач, съобщава БНР.
Според публикувания от "Нова телевизия" имейл, изпратен към засегнатите училища, намиращи се на територията на столичния район "Красно село", заплахите са били отправени едновременно в 09:00ч. към служебните пощи на директорите на 34 ОУ "Стою Шишков", 142 ОУ "Веселин Ханчев", 19 СУ "Елин Пелин", 36 СУ "Максим Горки" и ПГИЧЕ "Св. Методий".


В полето за подател на имейла стои името Егор Синянский, който се самообявява за представител на организацията "Free Misanthropic Unabombers Legion", чиято цел е да "унищожи човечеството" и да взривява училища и колежи.


В края на имейла е оставен и профил на организацията към социалната мрежа "Телеграм". Именно там "Дневник" откри и следи на това, че организацията, изпратила идентичните писма до служебните пощи на училищата по едно и също време, е чуждестранна, а заплахите ѝ - фалшиви. Проверка в мрежата показва, че каналът е създаден на 25.03, два дни преди изпратените заплахи, а в него се споделят снимки на оръжия и призиви, сред които и антисемитски, за "унищожаване на човешката раса", "бомбардиране на училища, колежи и университети в България, Гърция, Северна Македония и останалите държави от Европа" на недобър английски език.


По-късно на 27.03 е публикуван и видео материал с кадри на експлозия в училище. В него обаче ясно се вижда, че кадрите са сглобени от различни охранителни камери, на които личи датата 17.10.2018. Част от кадрите във видеото са брандирани с логото на руската блог платформа "Двач", която не изисква регистрация или създаване на верифициран акаунт.


Името на организацията "Free Misanthropic Unabombers Legion" е заимствано от историята на американския терорист Теодор Качински, осъден на доживотен затвор, след като убива трима и ранява над двадесет цивилни души. Качински придобива прякора "Unabomber" - акроним за бомбардировач над университети и авиокомпании, показва справка в сайта на ФБР.


"Дневник" се свърза с Министерството на вътрешните работи с искане за повече информация за изпращача на имейлите. Оттам отговориха, че се извършват проверки в училищата и са предприети мерки за разкриване на подателите на сигналите."Трябва да се преосмисли процедурата за затваряне на училищата и да има протокол от полицията какви действия да се предприемат в училища, в които са получени сигнали за взривно устройство", коментира пред БТА Асен Александров - директор на 51-во Средно училище "Елисавета Багряна" в София, в което също днес е получено съобщение по имейл със сигнал за взривно устройство. Асен Александров е и председател на Сдружението на директорите в средното образование. Заради полученото съобщение по имейл за сигнал за взривно устройство ми се обадиха по телефона от полицията и от районната администрация, но не получихме от тях писмено съобщение, каза той. Директорът предложи полицията да изпраща на официалния имейл на съответното училище протокол какво трябва да се направи. Например, първо да се евакуират всичките ученици, второ - обаждане на родителите, и т.н. Този протокол може да е в шест-седем точки, за да знаят училищните директори какви действия да предприемат", каза Александров.


Пред същата медиа председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов, който е директор на 119-о Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов", където също е получен заплашителният имейл, напомни, че сега процедурата при сигнал за взривно устройство е съответната организация - училище, летище, Съдебна палата, да бъде затваряна за 24 часа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK