Национален фонд "Култура" отново попадна под прицела на министерството

Национален фонд "Култура" отново попадна под прицела на министерството

© Национален фондНационален фонд "Култура" отново попадна под прицела на Министерството на културата. Ведомството започва проверка за целесъобразността на отпуснатото чрез Национален фонд "Култура" финансиране на културно-социалното предприятие The Steps, обяви ведомството на страницата си във "Фейсбук".


Повод за това стана недоволството в социалните мрежи, което бе предизвикано от събитие, организирано от предприятието и насочено към ЛГБТИ общността.

The Steps е пространство, създадено от организацията "Сингъл степ", която се стреми да помага и овласти младежи от ЛГБТИ ("лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс") общността, техните родители, приятели и съмишленици в процеса на самоосъзнаване, разкриване и утвърждаване на сексуалната им ориентация и полова идентичност.

По същество мероприятието представлява хазартна игра (бинго) като на плакатите изрично е указано, че е за лица над 18 години. Водещи на събитието са три драг кралици.

От снимките, публикувани във "Фейсбук", се разбира, че събитието се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура". През 2022 г. социалното предприятие е кандидатствало и спечелило финансиране в размер на 77 046 лв. за 2023 г. по програмата "Възстановяване и развитие на частни културни организации" в категорията "Културно предприемачество". Основната цел на представения проект е била "Постигане на оперативна, административна и финансова устойчивост на социалното предприятие; развитието на разнообразна публика чрез собствена и външна културна програма с различни формати и жанрове; повишаване на социалния ефект на дейността чрез артистични събитията и публични дебати".


От Национален фонд "Култура" пък са заключили, че "Сингъл степ" ЕООД има доказан опит в културния живота на страната особено в ЛГБТИ общността, а организацията е една от малкото български организации, които създават, дистрибутират и популяризират темите за равенството и толерантността на всяко едно ниво.


"Сингъл степ" ЕООД създават множество интердисциплинарни проекти в годишната им програма за изкуство. Организацията развива нови артистични методи, събитията и проектите засягат важни съвременни социални теми. Организацията има ясно обоснован план как да надхвърли и надгради досегашните си постижения. "Сингъл степ" планират включване на млади (до 35) творци в артистичната си програма за 2023 и са разработили ясен и убедителен икономически план. Проектното предложение на "Сингъл степ" за 2023 г. е професионално и добре обосновано с потенциал за успешна реализация. Проектът се препоръчва за финансиране със сума от 77 046.66 лв.", пише още в мотивите на експертите.


"Дневник" изпрати въпроси до изпълнителния директор на фонда Сава Драгунчев за това кои са били експертите, одобрили финансирането на организацията, имало ли е разписани детайли в проекта как и за какви събития ще бъдат употребени средствата, както и дали анонсираното събитие отговаря на критериите на фонда за финансиране, но до публикуването на текста отговори не бяха получени.


Междувременно Министерството на културата се задейства и започна проверка за изясняване на обстоятелствата и целесъобразността на финансиране на проекта с присъстващ хазартен елемент.


Това не е първият път, в който Национален фонд "Култура" става обект на критики. През 2022 г. тогавашният министър на културата Атанас Атанасов поиска оставката на членовете на фонда заради оплаквания от няколко организации за това как се вземат решенията за одобряване на проектите. Част от членовете на управителния съвет тогава подадоха оставки, но други отказаха.


Идеята на фонда, който работи от ноември 2000 г., е да подпомага развитието на културата и разпространението й в страната и чужбина. Основните средства идват от държавния бюджет и се допълват от други източници. Средствата се предоставят за творчески проекти, избрани в конкурси по предварително изготвена и одобрена от управителния съвет програма.

Проектите се разглеждат и оценяват от експертна комисия по критерии, одобрени също от управителния съвет. Комисията по оценка на проектите изготвя списък с мотивирани предложения, които представя за одобрение на съвета. Въз основа на тези предложения УС взема финалните решения.


"Затъване в блатото": искане на оставки и дела срещу националния фонд "Култура"
"Затъване в блатото": искане на оставки и дела срещу националния фонд "Култура"

Фондът се управлява от директор, назначаван от министъра на културата след конкурс, и от управителен съвет, в който има 10 души - представители на различни съсловни организации. В управленската програма на правителството за сектор "Култура" е записано, че ще се работи за децентрализация на фонда в краткосрочен план, а в дългосрочен - след шест месеца, да се види дали фондът да не стане агенция извън министерството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK