Кьовеши е назначила двама и отхвърлила един представител на България

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши

© Цветелина Белутова

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с европейския главен прокурор Лаура КьовешиЕвропейската прокуратура съобщи днес, че е назначила наскоро още двама представители от България и по един от Естония и Италия.


Допълва се, че един кандидат от България е бил отхвърлен. Уточнява се, че това е станало заради несъответствие с поставените изисквания, посочени в законодателството за дейността на прокуратурата на ЕС.


Одобрените от България прокурори са Михаела Райдовска и Василен Бенчев. Отхвърленият кандидат е Юлиана Христова от Софийската градска прокуратура, която бе излъчена без нито един глас "против" от Прокурорската колегия на съдебния съвет, съобщава "Медиапул".
От самото начало попълването на българската квота с европрокурори не върви гладко, а наскоро се разбра, че.


В края на февруари правосъдният министър Крум Зарков обяви, че Кьовеши е възложила вътрешен одит на българското бюро на институцията.


Малко преди това се разбра, че двама от общо 9 европейски делегирани прокурори са напуснали Европейската прокуратура и Лаура Кьовеши и са предпочели да се върнат да работят в българската прокуратура при Иван Гешев, като се очаква още един от избраните с конкурс обвинители да подаде оставка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK