"Я си гледайте работата", или как се правят търгове на семейни начала

Екранна снимка от Google maps, на която парцелът, обявен на търг от Областната дирекция "Земеделие" в Силистра, е очертан в червено

© Скрийншот от Google maps

Екранна снимка от Google maps, на която парцелът, обявен на търг от Областната дирекция "Земеделие" в Силистра, е очертан в червеноДиректорът на Областната дирекция "Земеделие" в Силистра Гинка Катева е продала на търг три имота в урбанизирана територия, които след бърза и странна препродажба се оказват собственост на мъжа, с когото тя живее на семейни начала. В друг търг, организиран от Катева, 2300 дка земеделски земи в община Кайнарджа са отдадени под наем "под тезгяха" на неслучайни арендатори. Разследване на Димитър Пецов за електронното издание "За истината" дава твърде много основания, че става дума за предварително подготвена схема.


През 2021 г. Гинка Катева е обявила за продажба чрез открит търг част от земите на бившите стопански дворове в с. Айдемир. Става дума за три отделни парцела, всеки по 5.3 дка, или общо близо 16 дка. За разлика от други терени в отдалечени села, приватизирани в подобни процедури, тези имоти се намират в непосредствена близост до централна улица в урбанизираната територия на Айдемир - село, което всъщност е квартал на Силистра.


И трите терена се намират срещу дома на Гинка Катева


Имотът само формално е земеделски и затова се продава по реда на Закона за земеделските земи.
Заповедта на Катева за откриване на търга е издадена на 16 април 2021 г. Обявената начална цена за всеки от парцелите е 20.557 хил. лв., или общо 61.671 хил. лв. За участие в търга търга са поканени всички заинтересовани лица. Но според текстовете на Закона за земеделските земи на първия търг трябва да се поканят задължително и собствениците на съседните имоти - нещо, което Гинка Катева е пропуснала в заповедта си.


А за да бъде дадено начало на наддаването, за него трябва да са се явили най-малко два участника. И точно толкова се оказват присъстващите в деня на продажбата, показва протоколът от класирането. Те не са случайни.


Единият от участниците в тръжната процедура е тутраканското дружество за добив и преработка на месо "Едрина". Негов собственик е Николай Николов - добър познат на Стефан Тончев - мъжа, с когото Гинка Катева живее на семейни начала. Николов от години зарежда с месо двата магазина на Тончев на кооперативния пазар в Силистра, твърдят източници от областната администрация в града, пожелали да останат анонимни.


Вторият участник в търга е компанията "Агростаф", за което отново и подробно ще стане дума по-нататък в текста.


Тръжната процедура за земите на стопанския двор на Айдемир е проведена на 28 май 2021 г. Със заповед от 11 октомври с.г. Катева обявява за победител в състезанието "Едрина", която печели наддаването


само с 40 лв. над обявената първоначална цена


от 20 557 лв. за всеки от трите имота.


Така в съответствие с резултатите на търга на 9 ноември 2021 г. Гинка Катева сключва договор за покупко-продажба на държавна земя с управителя на "Едрина" Николай Николов. В тази сделка Катева действа като упълномощен представител на министъра на земеделието и по тази причина в договора е вписан адресът и по лична карта, на който живее в Айдемир.


Договорът, подписан между Гинка Катева и "Едрина", с който се прехвърля собствеността на земите

Договорът, подписан между Гинка Катева и "Едрина", с който се прехвърля собствеността на земите


Само четири месеца по-късно - на 2 март м.г., Николов прехвърля собствеността на трите имота на Стефан Тончев. В договора за продажба е посочен


същият адрес по лични документи като този на Гинка Катева


в с. Айдемир. Според съставения нотариален акт цената, на която са прехвърлени трите имота, е 62 хил. лв. - това е само с 200 лв. повече от цената, на която те са били купени на търга.


Нотариалният акт, с който "Едрина" прехвърля собствеността си на Стефан Тончев

Нотариалният акт, с който "Едрина" прехвърля собствеността си на Стефан Тончев


Данъчната оценка на имотите, както се вижда от нотариалния акт, съставен за тях, е 85 хил. лв. По същото време, по което Николай Николов ги прехвърля на Стефан Тончев, на централния пазар в Силистра започва дейност новият магазин на Тончев, който е специализиран да продава продуктите на "Едрина".


Потърсен по телефона, управителят на "Едрина" Николай Николов обяснява, че първоначално имал намерение да инвестира в парцелите, но по-късно променил намерението си и решил да ги продаде бързо, за да не са му в тежест. За това решение допринесъл и внезапно появил се здравословен проблем. Така Николов отговаря на въпросите кое го е накарало да продаде имотите на същата цена толкова скоро след като ги е придобил, и дали не е имал предварителна уговорка с Гинка Катева и Стефан Тончев това да се случи. На друг въпрос - защо е продал имотите точно на Стефан Тончев, той отговори, че ги предложил на него, защото се познавали и той се съгласил да ги купи веднага.


На почти същите въпроси Гинка Катева отговаря, че няма брак със Стефан Тончев, нито общи дружество с него, от което би трябвало да следва, че те не са свързани лица.


Още по-кратък в отговора си е Стефан Тончев:


"Гледайте си работата"


- казва той и прекъсва разговора.


Снимка за спомен на Гинка Катева с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

© Личен архив

Снимка за спомен на Гинка Катева с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов


Малко след като през април 2021 г. приключва търгът за трите парцела в Айдемир, през юни 2021 г. Гинка Катева насрочва друг, този път за отдаване под наем на земеделски земи от държавен поземлен фонд. Това е ежегодната тръжна сесия, чрез която под наем се отдават държавни земеделски земи. Но начинът, по който е проведен този търг, става повод за проверки от страна на министерството на земеделието и от прокуратурата.


През 2022 г. за кратко на мястото на Катева в Областната дирекция "Земеделие" в Силистра е назначен Радко Славов. Докладът от проверката на инспектората към Министерството на земеделието, храните и горите констатира, че 243 имота от списъка, одобрен от министъра на земеделието, не са били обявени и публикувани нито в местен всекидневник, нито в земеделската служба, както изисква законът. Така те са останали скрити за всички желаещи да участват в наддаването. Това е станало, защото Гинка Катева самоволно ги е изключила от списъците, е записано в доклада.


На този търга се явяват


отново неслучайни участници


Единият печеливш е дружеството "Агростаф", което вече е играло "поддържащата роля" при наддаването за за парцелите в Айдемир. Вторият участник и победител за други парцели е арендаторът и областен координатор на ГЕРБ в Силистра Тодор Тодоров. В случая чрез необявяването на имотите, което според проверяващите е дело на Гинка Катева, е осигурен достъп до търга само на определени играчи, които заради липсата на конкуренция предлагат ниски цени за държавните земи. За всички тях обаче се получават големи евросубсидии.


След този търг Гинка Катева сключва с Тодор Тодоров


договор за 190 имота с обща площ 2300 дка


в землищата на селата Полковник Чолаково и Светослав, община Кайнарджа. Договорът е за срок 10 години на цена 68 лв. за декар. Вторият играч в наддаването за същите земи е предложил цена само с 3 лв. по-ниска от победителя Тодоров. Другият печеливш - "Агростаф", сключва договор за 500 дка земи в землището на с. Поп Кралево, като се състезава с акционерното дружество "Сидар". Двете компании имат общ собственик и са свързани лица, установява впоследствие проверка на земеделското министерство. Но хората и служителите, които се занимават с процедури в земеделието, познават лично всички дружества и арендатори в района и нямат нужда да проверяват в регистри, за да установят евентуални свързаности.


Тогава защо са ги допуснали?


Според бившия областен управител на Силистра Катя Кръстева, заемала поста от януари до юли 2022 г., години наред със съдействието на представители на местната и централната власти по-голямата част от държавния поземлен фонд е била използвана неправомерно от едри земеделски производители, подкрепяни от ГЕРБ и ДПС. До търговете за ползване на земи от фонда са допускани земеделски производители, които със свързани лица владеят повече от 10 хил. дка, а някои от тях не са платили наема за използвания от тях държавен поземлен фонд в предходни години.


За областния координатор на ГЕРБ Тодор Стаматов проверката от министерството на земеделието е установила, че заедно с майка си Славка Иванова (т.е. със свързано лице) той е обработвал повече от 12 хил. дка. Поради тази причина той дори не е трябвало да бъде допускан до търга през 2021. Също, преди да започнат проверките през 2021 г., се установява, че


някой е изтрил архива с данните за търговете


през годините назад. Достъп до тези данни е имал конкретен служител - Тунджер Реджеб, който обаче е запазил работното си място и до този момент.


Засега от проверките на прокуратурата и земеделското министерство резултати не са обявени. Междувременно обаче бяха направени контрапроверки, след които с неясни мотиви от поста беше свален Радко Славов - директорът, разкрил нарушенията в Областната дирекция "Земеделие" по времето на Гинка Катева. След агресивно лобиране именно от страна на едрите земеделски производители и след жалби, подадени от тях срещу Славов, министърът на земеделието Явор Гечев възстанови обратно на поста Гинка Катева. Тя от своя страна уволни служителите, подготвили търговете през 2022 г. А в тях беше разбит монополът на едрите играчи в района и бяха постигнати двойно по-високи цени от тези в търговете дотогава.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK