Руска банкерка, издирвана за финансови престъпления, е под домашен арест в България

Пред съда Галина Марчукова помоли да й бъде определен домашен арест, който да прекара в болница, за да може да се оперира и да се възстанови

© Надежда Чипева, Капитал

Пред съда Галина Марчукова помоли да й бъде определен домашен арест, който да прекара в болница, за да може да се оперира и да се възстановиБившият финансов директор на фалиралата руска Нота банк Галина Марчукова, издирвана от Москва за финансови престъпления, ще бъде под домашен арест в България, докато пристигнат документите и съдът се произнесе дали да бъде екстрадирана в родината си, като междувременно тя ще бъде контролирана с електронна гривна. През последния месец Марчукова е била местена от Центъра за временно настаняване на бежанци в кв. "Бусманци" в болница "Надежда", след това в МВР болница и в лечебното заведение към Централния софийски затвор.


Междувременно в съда единият от адвокатите й обясни, че е била посещавана от зам.-министър на вътрешните работи, шефа на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и началника на МВР болница, а днес Софийският апелативен съд (САС) промени мярката й от "задържане под стража" в "домашен арест". За пребиваването й в България има много неясноти - кога и защо е пристигнала, къде е пребивавала, кога и по какъв ред руските власти са били информирани за това, че е в България. Източници от МВР категорично отхвърлиха пред "Дневник" информацията, че рускинята е била посещавана от ръководството на вътрешното ведомство.


Коя е Галина Марчукова


Галина Марчукова е бивш финансов директор на руската Нота банк, затворена през 2015 г. Според руски медийни публикации бившият шеф на агенцията за борба срещу икономическите престъпления в руското вътрешно ведомство Дмитрий Захарченко е получавал редовно подкупи от банката, за да предупреждава за предстоящи проверки. Също според руски източници при обиск в дома му през 2016 г. са намерени над 120 млн. долара и 2 млн. евро в брой. През 2019 г. Захарченко е осъден на 13 години затвор.
През 2019 г. РИА "Новости" съобщава, че бившият финансов директор на банката Галина Марчукова е сключила споразумение с разследващите и е помогнала за разкриването на престъпна схема за присвояване на 25 млрд. рубли. Въпреки това тя е била подсъдима, като делото срещу нея е водено по специален ред. Според публикации от тогава бившият финансов директор на банката е отговорна за присвояване на 350 млн. рубли от вложител като част от престъпна група. Тогава прокуратурата в Русия твърди още, че членовете на кредитния комитет на банката - Тимур Исхаков, Алексей Киреев и Андрей Симаков, са участвали в раздаването на фиктивни кредити на "кухи" фирми.


Според публикации от 2019 г. Марчукова, сключвайки споразумение с прокуратурата, е дала показания, разкриващи престъпната дейност на Дмитрий Захарченко и бившите съсобственици на Нота банк.


"Марчукова не само призна вината си, но й бяха дадени показания, разобличаващи Дмитрий Ерохин, Вадим Ерохин, Лариса Марчукова и Нона Михай", твърди тогава прокурорът, отбелязвайки, че по този начин обвиняемият напълно е изпълнил условията на споразумението.


"Вземайки предвид показанията на Марчукова, разследването разкри участието на членовете на кредитния комитет на банката Исаков, Симаков, Киреев в кражбата на повече от 25 милиарда рубли от тази финансова организация чрез прехвърляне на фиктивни договори за заем по сметки на 62 фирми еднодневки", твърди тогава прокурорът по делото. През май 2019 г. тя е осъдена на 3 години и 4 месеца затвор, а подсъдима по делото е и сестра й Лариса, която също е осъдена на 3 години и 3 месеца затвор.


Рускинята остава в България поне до приключване на делото за екстрадиция


Няма официална информация дали тогава Марчукова е била в Русия, кога и как е напуснала страната, но има данни, както и нейни твърдения пред съда днес, че преди да пристигне в България, е работила и живяла в Австрия. Няма потвърдена и официална информация за това на коя дата Марчукова е влязла в страната, но се предполага, че е било през октомври или ноември 2022 г. "Дневник" отправи въпроси до МВР, но все още няма отговор на тях.


От информация на Софийската градска прокуратура, предоставена на БТА, Марчукова е установена в София, като на 18 март 2023 г. прокурор от Върховна касационна прокуратура е постановил задържането ѝ до 72 часа. Тя била арестувана във връзка с издадена заповед за задържането ѝ от съд в Москва на 27 октомври 2022 г. На 19 март държавното обвинение е поискало от съда постоянен арест за Марчукова, като Софийският градски съд постановява "задържане под стража" в срок до 40 дни. Целта е през този период тя да не се укрие, а да бъде задържана, за да се осигури присъствието й в производството по екстрадиция.


Руските власти имат същия срок да предоставят официално искането за екстрадиция и информация с каква цел се иска изпращането й в Москва - заради повдигнато обвинение, за изтърпяване на влязла в сила присъда или др. Документите трябва да бъдат представени в превод на български език.


Междувременно в България тя е била настанена в дома за временно настаняване на чужденци в "Бусманци" с решение на Държавната агенция за бежанците. От ДАБ са оказали съдействие да се лекува от онкологично заболяване, а на 21 март е имала планирана операция в МБАЛ "Надежда" в София. Марчукова била настанена там, но според адвокатите й операцията не се е състояла, тъй като била посетена от зам.-министър на вътрешните работи, шефа на ГДБОП и шефа на МВР болница. След разговор с тях тя е била преместена в МВР болница, а адвокатите й посочиха, че са изпратили официално запитване до всички институции на какво основание и кой е разрешил да бъде изведена от болницата и преместена.


Прокурорът по делото обясни по време на днешното заседание, че има решение на председателя на Държавната агенция за бежанците за настаняване на Марчукова в Центъра за временно настаняване на бежанци в кв. "Бусманци" и на 1 март е била транспортирана в болницата на МВР. Също така заяви, че определението на градския съд тя да бъде оставена в ареста е правилно и законосъобразно, като поиска от съда да отхвърли молбата на рускинята за по-лека мярка. Междувременно тя има и забрана за напускане на страната, наложена от прокуратурата.


Тежко заболяване и местене от болница в болница


Докато състав на Софийския апелативен съд обмисляше решението дали да я освободи от ареста с по-лека мярка или да потвърди решението на Софийския градски съд, Галина Марчукова се почувства зле и припадна. В залата бе извикан лекар, който даде заключение, че основните й жизнени показатели - кръвно и пулс, са в норма и тя е в състояние да участва в заседанието.


Адвокат Елена Фичерова, която я представлява, обясни, че клиентката й няма да се укрие или да попречи по някакъв начин на провеждането на процедурата по екстрадиция. Тя добави, че здравословното й състояние е влошено, както и че по делото има документи, които доказват онкологично заболяване, което трябва да лекува. Фичерова посочи, че е имало и планирана операция, която обаче не се е провела не по вина на клиентката й.


По думите й, рускинята разполага с квартира в София, а българка е изразила готовност и желание да й помогне финансово. Фичерова разказа, че когато е била задържана за 72 часа от прокуратурата, е било постановено мярката ѝ да се изпълнява в медицински център, където Марчукова имала планирана операция за 21 март. По думите ѝ, незнайно по чие разпореждане, тя е прехвърлена в болницата на МВР, откъдето на 23 март е изписана и откарана в болницата към софийския затвор в разрез на прокурорското нареждане.


Адвокат Калоян Стоянов от своя страна коментира, че "незаконосъобразните действия на служителите на МВР застрашават живота и здравето на Галина" и добави, че "не Галина е тази, която не спазва и не зачита законите на България, а институциите". Те все още не знаят кой е наредил преместването на клиентката й от болница в болница.


Пред съда Галина Марчукова помоли да й бъде определен домашен арест, който да прекара в болница, за да може да се оперира и да се възстанови. Тя разказа, че е предоставила руския си паспорт в Държавната агенция за бежанците.


"Предоставиха ми международна защита и документ за бежанец. Имам много приятели в София. От септември 2014 г. имах издаден документ за срок от 3 години, който ми даваше право да пребивавам в Австрия, където работих. Не съм имала проблеми нито с властите, нито с полицията", обясни пред съда Марчукова. "Дневник" отправи въпроси до Държавната агенция за бежанците по случая, но все още няма отговори от тях.


"Агенцията за бежанците в България съгласува операцията ми с ангажиментите на болница "Надежда". След това бях прегледана от двама лекари в МВР болница, поставиха ми диагноза и назначиха незабавно медицинско лечение и операция. Състоянието ми се влошаваше. Там бях под домашен арест от 2 до 18 март. Неочаквано за мен бях изписана, въпреки че се готвех за операция", добави още рускинята.


Съдът промени мярката й за неотклонение от задържане под стража в "домашен арест", като разясни, че по този начин тя ще може да се лекува в която болница пожелае, но за да напуска адреса си, ще трябва да иска разрешение от наблюдаващия прокурор по делото. Освен това съдът разпореди мярката да се контролира и с електронна гривна.


След края на заседанието адвокат Фичерова коментира пред журналисти, че клиентката й е поискала международна закрила от България на основание това, че "има проблеми в държавата ѝ по произход", но Държавната агенция за бежанците все още не са се произнесли по искането на рускинята. Фичерова не уточни от какво естество са "проблемите" на Марчукова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK