Новият украински посланик в България връчи акредитивните си писма

Новият украински посланик в България връчи акредитивните си писма

© Георги КожухаровКопия на акредитивните писма на новоназначените посланици на Украйна и Грузия у нас - Олеся Илашчук и Отар Бердзенишвили, бяха приети от заместник-министъра на външните работи Костадин Коджабашев. Това съобщават от Министерството на външните работи (МВнР) на своя сайт.


По време на срещата с посланик Илашчук заместник-министърът отбеляза отличните отношения между България и Украйна, които са израз на дълбоките исторически и културни връзки между двете страни. Той подчерта, че мост помежду ни е и най-голямата българска общност зад граница, наброяваща над 200 хил. души, посочват от МВнР.


В хода на разговора бе препотвърдена твърдата и последователна подкрепа на България за Украйна в контекста на непредизвиканата руска въоръжена агресия, както и приносът на страната ни в подкрепа на Украйна. Бе акцентирано върху факта, че сме на шесто място по принос на база брутен вътрешен продукт, както и върху оказаната съгласно решенията на Народното събрание подкрепа, включително за подпомагане на цивилното население и украинските бежанци. Специално подчертана бе и подкрепата за териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, включително териториални води, както и участието на България в подкрепа на Киев по линия на търсене на отговорност на Русия, добавят от външно министерство.
Посланик Илашчук благодари за оказаната от България подкрепа, като подчерта, че тя е високо оценена от украинския народ. Президентът на Украйна Володимир Зеленски издаде през декември указ за освобождаването на Виталий Москаленко от поста извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България и назначи на негово място Олеся Илашчук.


Посланикът на Украйна: Надявам се България да ни предостави съветско въоръжение
Посланикът на Украйна: Надявам се България да ни предостави съветско въоръжение

В рамките на срещата с посланика на Грузия Отар Бердзенишвили Коджабашев изтъкна отличното сътрудничество както в двустранен, така и в регионален и международен план. Страната ни разглежда приоритетно отношенията си с Грузия в рамките на Източното партньорство и Черноморския регион, като оказва активна подкрепа по линия на Официалната помощ за развитие. България подкрепя традиционно и активно европейската и евроатлантическа перспектива на Грузия и териториалната й цялост в международно признатите й граници. Като знак на подкрепа специално бе отбелязано и че страната ни е единствената, изпълнявала три пъти ролята на "Посолство за контакт на НАТО" в Грузия.


Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в различни сфери от взаимен интерес, като бе споделено желанието за реализация на визити на високо и най-високо равнище, както и за скорошно провеждане на политически консултации между двете външни министерства.


В края на срещите Коджабашев пожела успех на двамата новоназначени посланици, като ги увери, че по време на техните мандати винаги могат да разчитат на съдействие от страна на МВнР.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK