Избирателни секции за предсрочните избори ще има в 61, а не в 62 страни

Служебните министри на енергетиката и на външните работи Росен Христов (вляво) и Николай Милков

© Велко Ангелов

Служебните министри на енергетиката и на външните работи Росен Христов (вляво) и Николай МилковИзбирателни секции в чужбина за предсрочните избори на 2 април ще има в 61, а не в 62 страни по света, след като Бахрейн не е разрешила такава да има на нейна територия, каза днес пред Би Ти Ви служебният министър на външните работи Николай Милков. Той уточни, че за първи път от външно министерство командироват рекордните 534 души за вота, като по света ще има 737 избирателни комисии.


В отговор на въпрос Милков каза, че вече са изпратени машините за гласуване за най-далечните дестинации и ще стигнат навреме. Тези за късите разстояния ще се доставят с микробуси, уточни той. Предизвикателството е, че 534 души са командировани като представители на държавата. 233-ма можем да осигурим на място, което спестява пари. Общият брой участници в 737 избирателни комисии в 61 държави са над 4100 души. Бахрейн не е дала разрешение за отваряне на секция.


Този частен казус ще бъде добре решен и това няма да се отрази на отношенията ни с Румъния, така Милков коментира казуса със задържаните български риболовни кораби от румънските власти. Според него случаят ще приключи позитивно.
"Ако се наложи, имаме адвокати, които са компетентни в тази област. Не мисля, че действахме бавно, те имаха претенции за действията на други органи. Очаквам преди Великден да се разреши проблемът", посочи външният министър. Той отбеляза, че периодично има такива казуси, като предишните са били през 2004 и 2010 година, като явно има неясноти при прилагане на нормативната база.


В отношенията със Северна Македония има ескалация и натрупване на напрежение, което трябва да бъде изживяно в хода на времето, каза Милков в отговор на въпрос. Той изрази надежда, че властите в Скопие ще се вразумят и ще започнат да мислят за европейската си перспектива. "Нямат срок, за да приемат т.нар. френско предложение. За съжаление това са ни възможностите, няма как да им въздействаме по друг начин", каза още министър Милков.


Повече вижте във видеото

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK