Бомбените заплахи за училища продължават, правителството създаде работна група

Иван Демерджиев

© Цветелина Белутова, Капитал

Иван ДемерджиевВ трети пореден ден са подадени сигнали за поставени взривни устройства в училища в страната. Предупреждения са изпратени до 21 училища в София, както и учебни заведения в Бургас, Варна, Плевен и Ямбол.


По информация на Би Ти Ви училищата в София са 123-то, 51-во, 36-то, 19-то, 142-ро, 34-то, 25-то, 75-то, 92-ро, 17-то, 57-мо, 8-мо, 55-то, 43-то, 45-то, 3-то, 33-то, 113-то, 50-то, 2-ро и 26-то. В Бургас заплашени са 2-ро училище и Руската гимназия.


Експерти: Целта на бомбените заплахи е или да не се ходи на училище, или тестване реакцията на службите
Експерти: Целта на бомбените заплахи е или да не се ходи на училище, или тестване реакцията на службите


Вчера вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи, че водещата версия, по която работят властите, е хибридна атака, свързана с Русия. Според него заплахите не са реални и целят медиен ефект и привличане на внимание. На брифинг в Министерски съвет днес той отрече да е визирал Русия. Заяви, че разследването е много напреднало и скоро ще има данни откъде идват заплахите.
Информира още, че със заповед на премиера Гълъб Донев се създава междуведомствена работна група, която ще има две задачи:

  • до 31 март да изготви процедура за реагиране при заплаха за използване на импровизирано взривно устройство в обекти от критичната инфраструктура
  • до 31 май да актуализира Националния план за противодействие на тероризма
Групата включва 36 човека - представители на всички служби за сигурност и заинтересовани ведомства.


"Службите за сигурност следят процесите, няма основание за притеснение. Целта на процедурата е тези заплахи да не създават неудобства за гражданите и учрежденията", каза Демерджиев.


Във връзка с парламентарните избори на 2 април посочи, че МВР ще поеме охраната на всички секции още от събота, като тя ще е непрекъсната до приключване на изборния процес. Ще бъдат правени физически проверки на сградите.


"Дори да постъпят сигнали, то няма как бомби да бъдат поставени при непрекъснатата охрана. Не е възможно да се прекъсне изборният процес", каза Демерджиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK