Експерти си противоречат имало ли е наркотици в тялото на Семерджиев по време на катастрофата

Делото срещу Георги Семерджиев продължава на 10 април, а в някое от следващите заседания се очаква да даде обяснения за катастрофата на бул. "Черни връх".

© Георги Кожухаров

Делото срещу Георги Семерджиев продължава на 10 април, а в някое от следващите заседания се очаква да даде обяснения за катастрофата на бул. "Черни връх".Заключенията от две сходни експертизи показват различен резултат и си противоречат по въпроса имало ли е в тялото на шофьора Георги Семерджиев наркотични вещества по време на тежката катастрофа, която причини на 5 юли м.г. на бул. "Черни връх", съобщи БТА.


Над 20 експерти, изготвили над 40 различни експертизи, сред които токсикохимична, съдебно-химическа, дактилоскопска, съдебномедицинска, видео и автотехническа, бяха изслушани днес пред Софийския градски съд по време на поредното заседание по делото за катастрофата, при която загинаха две млади жени.


Резултатите от токсикохимичната експертиза, изготвена от три вещи лица от института по криминалистика, показват, че в кръвта на Семерджиев е открит метамфетамин, но не е известно с каква концентрация. Експертите обясниха, че изследваната от тях кръвна проба не е съхранявана правилно - доставена е замразена, което не позволявало да се определи дали в кръвта има наличие на алкохол.
Изводът от съдебно-химическата експертиза показва друго - че в кръвната проба на подсъдимия няма синтетични наркотици. Пред съда експертите обясниха, че разликата в резултатите може да се дължи на чувствителността на разликата в използваните методи при двете експертизи.


Свидетел твърди, че две жени пътували в джипа на Семерджиев по време на катастрофата
Свидетел твърди, че две жени пътували в джипа на Семерджиев по време на катастрофата


От заключението на медиците, изготвили съдебно-психиатрична експертиза, се разбира, че при разговор с психиатър Семерджиев споделил, че е употребявал от време на време амфетамин, метамфетамин и други вещества, както и че може би е взел метамфетамин от 5 до 7 дни преди задържането му.


Според автотехническата експертиза шофьорът се е движил с не по-малко от 166 км/ч. непосредствено преди катастрофата. Вещите лица обясниха, че пълният спирачен път при тази скорост е над 190 метра. Те добавиха, че подсъдимият е имал техническа възможност и достатъчно разстояние да спре, ако е виждал червения светофар.


ДНК експертиза на биологичен материал от натривка, взета от скоростния лост на автомобила на Семерджиев, показва, че иззетата проба е от подсъдимия, като заключението на експертите е, че той е управлявал последно превозното средство преди катастрофата.


"Той на мен ми е казал, че изцяло е невиновен и не е участвал в това ПТП", коментира пред журналисти адвокатът на Семерджиев - Мирослав Христов. Защитникът посочи, че клиентът му ще даде обяснения пред съда в някое от следващите заседание, като добави, че вероятно делото скоро ще приключи.


Уволнен полицай даде объркани показания по делото за катастрофата срещу Семерджиев
Уволнен полицай даде объркани показания по делото за катастрофата срещу Семерджиев

В коментар за направените експертизи за наркотици Христов каза, че е било "безспорно установено, че Семерджиев няма наркотик в кръвта". Той уточни, че токсикохимичната експертиза е направена на невалидни проби и това е било посочено от вещите лица, тъй като пробите не са били събрани по установения ред в наредбата и не могат да бъдат взети предвид от съда.


По повод данните от ДНК-експертизата, че биологичният материал от скоростния лост е на Семерджиев, адвокатът заяви, че според експертите по волана и вратите на автомобила има и друга ДНК.


Делото ще продължи на 10 април, когато ще бъде изслушана още една последна техническа експертиза.


Всичко най-важно за катастрофата четете тук
Как е станала катастрофата вижте в картата тук
Извадки от полицейското досие на Георги Семерджиев като шофьор четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK