Манол Пейков започва кампания за покупка и ремонт на къщата на Димитър Талев в Прилеп

Манол Пейков започва кампания за покупка и ремонт на къщата на Димитър Талев в Прилеп

© Фейсбук на Манол ПейковИздателят Манол Пейков, който вече организира няколко благотворителни кампании, сред които и за купуване на генератори за Украйна, обяви във "Фейсбук" нова своя инициатива. Той иска чрез своята фондация да купи и ремонтира къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп.


От пет години държавата не прави нищо въпреки постоянните напомняния на собственичката Снежана Аческа. Тя придобива къщата като наследство от семейството на мъжа си (вече покойник), чийто дядо я купува от Талеви (известни в Прилеп с фамилията Палисламови) преди почти 100 години - през 1926 г.


Това е къщата, в която Димитър Талев се ражда на 13 септември 1898 г. Къщата е първообразът на дома, в който живее фамилията Глаушеви от прочутата четирилогия на Талев, чийто първи роман "Железният светилник" е един от най-издаваните и четени български романи, припомня Пейков.
Манол Пейков започва кампания за покупка и ремонт на къщата на Димитър Талев в Прилеп

© Фейсбук на Манол Пейков


Днес Прилеп е в Северна Македония, а Снежана Аческа казва, че преди няколко години влиза в конфликт с "някои прилепски управници" (както сама ги нарича), които се опитват да я "убедят" да спре да пуска неспирните български групи в къщата, отбелязва Пейков.


Той посочва, че къщата на легендарния ни писател изглежда "изоставена и тежко занемарена", като никой не е стъпвал там от повече от три години.


"Турците също я искат - била е собственост на турски бей и са готови да ми броят парите на ръка още утре", казва Снежана, цитирана от Пейков. Но допълнила, че няма да я продаде, "защото принадлежи на България",


Според Пейков за покупката на къщата ще са нужни 80 хил. евро, като собственичката в разговор с него я е свалила от 100 хил. с 20 хил. евро. За адекватен ремонт на къщата ще са нужни поне още 100 000 евро. "Това прави между 360 и 400 хил. лева за къщата плюс ремонта, плюс евентуалните такси за адвокати и прехвърляния", казва Пейков.


Той посочва, че е готов да се ангажира с всички формалности по покупката, прехвърлянето и ремонта. Планът е къщата да стане собственост на фондация "Манол Пейков и приятели", като част от къщата, която разполага с десет стаи, да се превърне в музей на Димитър Талев. Останалата част Пейков планира да превърне в писателска и преводаческа резиденция - "място, на което да отсядат за по седмица или месец писатели и преводачи, докато работят върху нов творчески проект".


Сметката, по която е се събират суми, е:
Фондация "Манол Пейков и приятели"
Пловдив, бул. "Александър Стамболийски" 9
"Търговска банка Д" АД
IBAN: BG09DEMI92405000310141
Основание: Дарение за родната къща на Талев


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK