Върховен съд излезе с ново тълкуване за събирането на дългове

Върховен съд излезе с ново тълкуване за събирането на дългове

© Николай ДойчиновПогасителната давност няма да тече, докато се събират дългове принудително - по дела на частните съдебни изпълнители. С такова тълкувателно решение излезе Върховният касационен съд, съобщава lex.bg. То се отнася до делата, образувани до 26 юни 2015 г. Датата е определена така, защото тогава е излязло друго тълкувателно решение на същия съд, което е имало за цел да уеднакви съдебната практика. Тогава съдът обяви, че е загубило сила предишно виждане, че погасителна давност не тече, докато трае изпълнителният процес за принудителното осъществяване на вземането. След това тълкуване обаче Висшият съдебен съвет установи, че съдиите са разделени на две в тълкуването му.


Проблемът произтича от това, че в законодателството няма правила за влизането в сила и действието във времето на тълкувателните актове. Затова върховните съдии стъпват на принципите за последователност и предвидимост в прилагането на правото, за да го определят.


Сегашното тълкувателно решение се отнася до дълговете преди определената дата, по които вече са започнали действия по събирането, а не за всички.


Осмина от върховните съдии - Марио Първанов, Маргарита Георгиева, Боян Цонев, Здравка Първанова, Галина Иванова, Камелия Ефремова, Соня Найденова и Николай Иванов, са подписали тълкувателното решение с общо особено мнение. В него те заявяват, че не може да се приема тълкувателно решение за тълкуване на друго тълкувателно решение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK