Върховен съд излезе с ново тълкуване за събирането на дългове

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  " Осмина от върховните съдии - Марио Първанов, Маргарита Георгиева, Боян Цонев, Здравка Първанова, Галина Иванова, Камелия Ефремова, Соня Найденова и Николай Иванов, са подписали тълкувателното решение с общо особено мнение. В него те заявяват, че не може да се приема тълкувателно решение за тълкуване на друго тълкувателно решение."

  И върхвните съдии тръгнаха по пътя на фарса, но лошото е, че така се създава несигурност в гражданските правоотношения, след " тълкувание на тълкуванието" ! Ами ако утре има ново тълкувание на второто тълкувание ?

 2. 2 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Не може да се иска от журналистката Татяна Димитрова да бъде юрист, обаче - явно без да иска - е пуснала една абсолютно фалшива новина. От неразбиране, очевидно. Всъщност изобщо не е вярно, че "Погасителната давност няма да тече, докато се събират дългове принудително - по дела на частните съдебни изпълнители". Това е тотално сбъркано и моментално трябва да бъде изтрито.

  Проблемът е в това, че по едно старо (социалистическо) Постановление на Пленума на ВС (№ 3/1980 г.) се считаше, че давност по изпълнително дело въобще тече. Такава почва да тече едва след настъпване на т.нар. перемция (две години, след като взискателят не е правил искане за изпълнителни действия). С Тълкумателно решение № 2/26.06.2015 г. сагошният ВКС (Гр. и Търг. колегия) прие, че и без перемпция, давност в изпълнителното дело тече. Т.е. обяви за отпаднало ППВС № 3/1980 г. Понеже се появи един "дублиращ се период", в който е има изпълнителни дела, заведени преди 26.06.2015 г. - се появи въпроса какво става с давността по тях - от образуването им ДО 26.5.2015 г. (датата на ТР № 2/2015 г.). Едни съдии от ВКС приемаха, че до тази дата ППВС № 3/1980 г. - не важи, други - че важи. По тази причина се стигна до това тълк. дело, за което се съобщава в материала на Татяна Димитрова.
  И отговорът на това ново ТР е, че САМО В ПЕРИОДА ДО 26.06.2015 г. ДАВНОСТ ПО ИЗП. ДЕЛА НЕ ТЕЧЕ. СЛЕД ТАЗИ ДАТА ДАВНОСТТА ТЕЧЕ И ПРЕДИ ДЕЛОТО ДА СЕ ПРЕКРАТИЛО (за разлика от времето до 26.06.2015 г.).

  Така че Татяна - да не бърка хората, че лошо... Някой ЧСИ да си беше поръчал тази статия, нямаше да я получи такава...

 3. 3 Профил на HUMANOID
  HUMANOID
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":

  и какво като е "тълкование", всичко може да бъде променено, ако не е правилно или грешно ..., само индийската крава е свещено животно вече над 5000 години, а някакво си тълкование на по-малко от 100 години...

  България е длъжна да има - социална икономическа доктрина - провъзгласено е в преамбюлът на Конституцията - "...прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава...") и трябва да се направи данъчна реформа...
 4. 4 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 308 Весело

  До коментар [#2] от "inn":

  Отличен 6 колега. Седнете. :) Браво за усилията да разясните. На мен ми хрумна да напиша почти същото, но като се усетих, че трябва 20 минути да дращя по телефона се отказах :)

  Поздрави!
 5. 5 Профил на kvt10319485
  kvt10319485
  Рейтинг: 276 Разстроено

  Потресаващо! Обяснения за тълкуването, че и тълкуване на тълкуването! Даже и в коментарите е таратор като в нормативната ни уредба и съдийските опити за тълкуване.

 6. 6 Профил на osando
  osando
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#2] от "inn":Отличен 6 колега. Седнете. :) Браво за усилията да разясните. На мен ми хрумна да напиша почти същото, но като се усетих, че трябва 20 минути да дращя по телефона се отказах :)
  —цитат от коментар 4 на Ivanov


  ами, упражнявайте се с телефона, "колега", упражнявайте се....

  Подпис: (не се чете)
 7. 7 Профил на dereck
  dereck
  Рейтинг: 410 Неутрално

  През 2012 г, Правителството в Чехия след голямата финансова криза (от 2008) година се събуди и реагира остро срещу практиките на колекторните фирми и съдебните изпълнители... Министър председателя Свободка и финансовият министър Бабиш, заявиха (цензурирано), че горните са се превърнали в шайка обирджии които трупат богатство като си калкулират "шеметни" разноски по делата за събиране на вземанията и по този начин разоряват гражданите и ги превръщат в социално слаби и бездомници, за които чешката държава трябва да се грижи с помощи и социални програми. На това те ще сложат край и лимитират разходите които могат да си начисляват... Да, това успя да го направи през 2016 г. Правителството на милиардера Бабиш и неговото движение АНО, като прокараха закон в Парламента, като лимитираха разходите които могат да си начисляват съдебните изпълнители, и въведоха казусни положения които са в полза на длъжника... В края на краищата ако някой кредитор дава кредит на лице което явно не е способно да го обслужва риска си остава основно за кредитора и потенциалните загуби също.

 8. 8 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#2] от "inn":

  Лошото е, че повече от пет часа след Вашето уточнение, всичко си е останало същото.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK