Тома Белев: Дюна до плаж "Каваците" бе преобразувана в нива, за да се застрои

Тази дюна е зад плажа "Каваците" и по документи вече е нива.

© Тома Белев

Тази дюна е зад плажа "Каваците" и по документи вече е нива.Дюна до плаж "Каваците" край Созопол е представена като земеделска земя в нова специализирана карта. Преобразуването е прието на база повторно проучване на място от екип, изпратен от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). При първото, изготвено през юли 2022 г. от експерти на БАН, дюната си е дюна.


Три месеца по-късно обаче друг екип, изпратен от служебния екоминистър Росица Карамфилова, приема, че не е дюна. На това основание комисия на Агенцията по геодезия, картография и кадастър одобрява специализирана карта, в която дюната е нанасена като нива.


"После ще се промени предназначението и тя ще стане за застрояване - всичко е направено заради това", коментира Тома Белев, бивш зам.-министър на екологията. Странно защо министър Карамфилова е пращала втори екип, след като първият е бил от експерти фитоценолози и геоморфолози от БАН, запита риторично той в публикация във "Фейсбук" на 29 март. И добави за "Дневник", че във втория екип е бил включен компютърен специалист. "Как той ще се произнася кое е дюна и кое не", чуди се Белев.
Няколко часа след поста му МОСВ публикува на сайта си новина със заглавие "МОСВ изрази особено мнение и не съгласува проекта на специализираната карта на дюните на "Каваците". В нея се разяснява, че на заседание на въпросната комисия в Бургас за приемане на карта на дюните извън плажовете "Каваците" единствено представителят на МОСВ е изразил несъгласие с данните за местоположението на пясъчните дюни. В текста се обяснява, че "дефиницията за пясъчна дюна, дадена от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие създавала възможност за различни интерпретации и води до различнопосочни резултати".


В позицията на МОСВ не е отбелязано дали "особеното мнение" на представителя на министерството в комисията е спряло процедурата дюната да стане нива. "Напротив, въобще не е спряло преобразуването на дюната в земеделска земя", обясни Белев.


"Страшна мафия. И вековните гори ги водят пасища, и дюните станали ниви. Продажници нагли", коментира случая във "Фейсбук" Александър Дунчев, бивш директор на Агенцията по горите и бивш депутат от "Продължаваме промяната".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK