Прокуратурата не е направила почти нищо, за да установи полицаите, били протестиращи през 2020 г.

Снимката е илюстративна, от една от вечерите на антиправителствени протести през 2020 година

© Дневник

Снимката е илюстративна, от една от вечерите на антиправителствени протести през 2020 годинаПрокуратурата не е направила почти нищо, за да установи кои са полицаите, участвали в побоя над протестиращия студент Евгени Марчев зад колоните на Министерския съвет по време на антиправителствения протест на 10 юли 2020 г.


"Разследването следва да продължи до установяване на всички отговорни полицейски служители, нанесли телесни увреждания на всеки от седмината задържани", подчертава състав на Софийския районен съд по делото за побоя на Марчев, съобщава в подробна публикация по темата "Сега".


Преди близо година, през април 2022 г., разследването за побоя на студента Евгени Марчев беше частично прекратено от прокуратурата. Причината - установено е, че той е бил удрян от четирима полицаи, но кои са те не било ясно. Разследването продължи срещу пети полицай, който през март м.г. беше обвинен, че сам и в съучастие с трима други неустановени полицаи нанесъл лека телесна повреда, но не на Марчев, а на друг протестиращ младеж.


Прокуратурата прекрати частично разследване за побой от 2020 година над протестиращ
Прокуратурата прекрати частично разследване за побой от 2020 година над протестиращ
Сега съдът посочва, че от прокурорското постановление не се разбира дали се прекратява досъдебното производство изобщо за телесната повреда, нанесена на Марчев, или се прекратява само обвинението на четиримата полицаи за ударите по студента, след като е установено, че те не са били него, а друг, съобщава още "Сега".


Според съдебния състав има възможност да се съберат допълнителни доказателства, с които да се установи самоличността на извършителите на престъплението, и това трябва да бъде направено. Прокуратурата обаче не го е направила, заради което съдът приема постановлението за прекратяване за неоснователно.


"В случая прави впечатление, че не са положени достатъчно усилия да се установи самоличността на всички служители на МВР, които са изпратени на конкретното място да охраняват протестиращите", посочва съдебният състав в решението си и дава серия от препоръки на прокуратурата и възможности за установяване на самоличността.


Според съда установяването на виновните полицейски служители може да стане, като се провери служебната документация в МВР. Ако полицаи отказват да бъдат снимани за съпоставка, това може да стане с искане до съда за принудително снимане или да се използват снимките им от базата данни за лични документи. Нещо повече - самият Евгени Марчев е казал по време на разпита му, че може да разпознае полицейските служители, които са му нанесли побой. Въпреки това обаче с него не е направено разпознаване.


Полицаи са превишили правомощията си в случая с Евгени Марчев, показала проверката
Полицаи са превишили правомощията си в случая с Евгени Марчев, показала проверката


Съдът подчертава, че едва когато се съберат достатъчно данни за евентуално участвали в събитията лица, техните снимки могат да бъдат съпоставени със заснетите кадри на 20 полицейски служители, които удрят задържаните зад колоните на Министерския съвет.


В решението съдебният състав коментира и че не е известно по каква логика четирима полицаи са били обвинени за боя над Марчев, след като на видеозаписи ясно се вижда, че ударите им са насочени към друг протестиращ.


"При полагане на достатъчно усърдие от разследващите органи и събиране на сравнителен материал (снимки) на повече полицейски служители, назначени да охраняват района в процесния ден, би било възможно да се установи самоличността на заснетите на записа лица, нанесли телесни повреди на задържаните протестиращи", посочва съдебният състав, цитиран от "Сега".


Съдът: Арестът на студента Евгени Марчев на протеста през 2020 г. е незаконен
Съдът: Арестът на студента Евгени Марчев на протеста през 2020 г. е незаконен

Марчев беше арестуван и бит на 10 юли 2020 г., в една от първите вечери на антиправителствени протести, в която се стигна до сблъсък с полицията. Той беше задържан и бит под колоните на сградата на Министерския съвет. След като беше освободен, той разказа, че освен побоя (причинил му лека телесна повреда и мозъчно сътресение), който му е бил нанесен, полицаи са подлагали на унижение задържано момиче, което първо са влачили за косите, а след като в резултат гръдта й се е оголила, са я снимали с телефоните си и са я галели по косата. Миналата година Административният съд - София-град, обяви ареста на Марчев за незаконен.


Неразследваното полицейско насилие по време на протестите от 2020 г., на които се искаше оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, беше и едно от деветте основания в искането на бившия правосъден министър Надежда Йорданова за отстраняването на Гешев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK