Приходната агенция е запорирала имоти и сметки на бащата на манекенката от "Барселонагейт"

Борислава Йовчева, която е била модел

© topmodel.bg

Борислава Йовчева, която е била моделНационалната агенция за приходите (НАП) е запорирала имоти и сметки на Георги Йовчев - баща на Борислава Йовчева - бивша "Мис Бикини", за която се твърди, че има дете от Бойко Борисов и която обитаваше т.нар. къща в Барселона.


Йовчев дължи 267 171 лв. данък за недекларирани 1.7 милиона лева, за които не е дал обяснение откъде ги притежава. Това съобщава сайтът Bird.bg, позовавайки се на проверка в Имотния регистър и Агенцията по вписванията.


Възбраната е станала в края на 2021 година.


Къщата в Барселона, която Борисов няма, а всички замесени имат връзка с него
Къщата в Барселона, която Борисов няма, а всички замесени имат връзка с негоГодина по-рано в испанския "Ел Периодико" се появи публикация за разследване на испанската прокуратура за пране на пари с участието на тогавашния премиер Бойко Борисов. Българската прокуратура и досега бави разследването по темата, като последно главният прокурор Иван Гешев твърдеше, че се чака разкриването на банкова тайна от Кипър. По информация на Bird.bg се чакат още данни от ревизии на НАП и проверката едва ли ще приключи преди края на годината


От постановлението за обезпечителни мерки на НАП, издадено на 16 ноември 2021 година и цитирано от Bird.bg, се разбира, че на Георги Йовчев е направена ревизия и е установено, че само за 2015 г. той е получил недеклариран доход 1 711 351.25 лв. Това съответства на дяловете му в испанската фирма с бутика Ema BG S.L (една от фирмите, която купува имотите в Испания). Дължимият данък с лихвите към момента на постановлението е 267 171 лв. За да обезпечи това вземане, приходната агенция запорира имотите в София и Сандански и банковата сметка на Йовчев в ОББ, в която има 209 903 лв. Към днешна дата лихвите, които дължи "тъстът на Борисов", вероятно са нараснали с още 100 000 хил. лв.


Историята около "Барселонагейт"


Разследването на испанския вестник описваше едра имотна сделка - скъпа къща и луксозен бутик в Барселона, с които разполага семейството на Борислава Йовчева. Няколко години тя живеела в скъпия имот и наемала магазин за италиански дрехи на централна търговска улица в града. Публикацията твърдеше, че местните власти разследват дали тогавашният български премиер Бойко Борисов е замесен в пране на пари чрез тази сделка.


След като по случая се разшумя, Йовчева освободи бутика и се омъжи за кратко за Йордан Христов - индустриалец и хотелиер, приятел на шефа на тенис клуба в Банкя Иван Саздов - дългогодишен приятел на Борисов.


За къщата в Барселона се разбра още през януари 2016 г., когато разследващата медия "Биволъ" публикува аудиозапис на разговори на бившия шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева със съдия Румяна Ченалова и адвоката Момчил Мондешки. В тях се чува как Янева коментира отношенията на Бойко Борисов с други жени и споменава, че е купил на една от тях къща в Барселона за 1.5 млн. евро.


През лятото на 2018 г. във "Фейсбук" е публикувано анонимно видео, в което през описани свързаности се стига до внушението, че тогавашният министър-председател е купил за Борислава Йовчева къща за 2.9 млн. евро в Барселона, където тя живее с шестгодишната си дъщеря и родителите си. Сашо Диков подема темата и изпраща и въпроси на Борисов, които са основно познава ли Борислава Йовчева и за отношенията му с нея. Борисов отговаря писмено с лаконичното "Не".


Йовчева е бивша "Мис Бикини 2006" (получава титлата, когато е на 17 години - бел. ред.) и бивш модел. Според косвени доказателства и твърдения на свидетели тя е родила дете на бившия премиер, след като изчезва от модния подиум през 2012 г. По това време е на 22 години. Впоследствие е настанена заедно със семейството си в луксозна къща в Барселона и издържана със средства от фирми, в които й е дадено участие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK