"Сега": Съд потвърди, че министерство е дало поръчка в нарушение на санкциите срещу Русия

След решението на съда служебният министър Сашо Пенов ще трябва да нареди на подчинените си да върне процедурата към преглед на постъпилите документи.

© Юлия Лазарова

След решението на съда служебният министър Сашо Пенов ще трябва да нареди на подчинените си да върне процедурата към преглед на постъпилите документи.Министерството на образованието и науката е нарушило санкциите срещу Русия като е сключило договор за изпълнение на обществена поръчка с дружество, свързано с руски гражданин. Това е заключението на Върховния административен съд, който е потвърдил окончателно предходно решение на Комисията за защита на конкуренцията, съобщава "Сега".


В нарушение на санкциите държавата е сключвала договори с фирма с руски собственик
В нарушение на санкциите държавата е сключвала договори с фирма с руски собственик

Ведомството не е отстранило от процедура компанията "Софтлайн", а й е предоставило необосновано време, за да прехвърли собствеността, е заключението на съда. Той постановява решението за класиране на фирмата да бъде отменено, а процедурата - върната на етап преглед на представените документи.
"Сега" припомня, че "Софтлайн" се яви като участник в поръчката за поддръжка на средата за дистанционно обучение, базирана на Google Workspace. Тя е била обявена на 8 април миналата година след нападението на Русия над Украйна и след налагането на европейските ограничения за сключване на договори с контролирани от руски дружества или граждани фирми. От всички кандидати е изискано да декларират, че не нарушават ограниченията като "Софтлайн" е заявила неверни обстоятелства. Вместо да бъде отстранена, дадено й е време руският гражданин да прехвърли дяловете си.


В публикацията "Сега" припомня, че министерството е сключило и друг договор със "Софтлайн" отново след налагането на санкциите. той е за абонаментно ползване на продукти на Microsoft за университетите и научните институти и е на стойност 5.3 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK